Окръжен съд - Монтана потвърди в две свои дела наложените

...
Окръжен съд - Монтана потвърди в две свои дела наложените
Коментари Харесай

Оставиха в ареста тримата, пребили до смърт мъж от Лом

Окръжен съд - Монтана удостовери в две свои каузи наложените през месец август тази година ограничения за неотклонение „ Задържане под стража ” на трима мъже, обвинени за побой с нанесена тежка телесна щета и последвала гибел на гражданин на Лом.  На 9 август 2022 година четирима мъже нахлули в дома на Г. Ю./47 г./ в ломския квартал Младеново и му нанесли побой. 



Часове по-късно, откакто бил настанен в болница, мъжът умрял от получените тежки пострадвания. Служители на Министерство на вътрешните работи открили и задържали четирима причинители на побоя – Г. М., М. М., П. Ш. и П. Н. Срещу тях е формирано досъдебно произвеждане и с разпореждане на прокуратурата са били арестувани за 72 часа, а по-късно по искане на държавното обвиняване Окръжен съд  наложи  на трима от тях – Г. М., М. М. и П. Ш. най-тежката мярка за неотклонение „ Задържане под стража “.



На четвъртия обвинен – П. Н., който е неосъждан, фамилен и работи контракт, бе взета мярка „ парична гаранция ” в размер на 1500 лв.. Тримата арестувани обвинени са подали молби за изменение на наложените им ограничения в по-леки – „ домакински арест “ или „ парична гаранция “ като обосновават своите претенции с изказвания, че липсват доказателства за присъединяване им в действието, както и с тежко фамилно състояние и здравословни проблеми – персонални и на свои близки. След като изслушаха обвинените, бранителите им и представителите на Окръжна прокуратура, които оспориха молбите и обявиха, че ги смятат за голословни, и откакто се срещнаха с показаните документи магистратите оповестиха, че оставят без почитание молбите. Обвинението е за тежко закононарушение, за което законът планува санкции от 3 до 12 години „ Лишаване от независимост “. Разследването е в ранен стадий, осъществено е различаване, събрани са свидетелски показания, назначени са голям брой експертизи и от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано съмнение, че обвинените Г.М., М. М. и П.Ш. са взели участие в нанасянето на удари на потърпевшия Г. Ю., обявиха съдиите. Според тях съществува и действителна заплаха арестуваните да се укрият или извършат друго закононарушение, защото обвиненият Г. М. е направил действието в изпитателен период на наложеното му по предходно дело наказване,  М. М. е осъждан и е със повишена социална заплаха, а П. Ш. пътува и работи в чужбина. Твърденията за тежко здравословно положение на П. Ш. не са подкрепени с доказателства, положението му е приемливо и при нужда му е оказвана съответна здравна помощ, одобри правосъдния състав.
Поради това  Окръжен съд  остави без почитание молбите на тримата обвинени  и удостовери взетите им ограничения „ Задържане под стража “. Магистратите дефинираха двумесечен период от влизането на определението по отношение на  Г. М./31 г./и  М. М./31 г./ в действие, в който те не могат да внасят нови претенции за изменение на ограниченията. Спрямо  П. Ш./48 г./ бе избран двумесечен период, в който нови претенции за изменение на мярката са неприемливи, в случай че не се основават на влошено здравословно положение.
Определенията подлежат на обжалване или митинг в тридневен период пред Апелативен съд – София.

 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР