Окръжен съд - Монтана остави без уважение искането на Окръжна

...
Окръжен съд - Монтана остави без уважение искането на Окръжна
Коментари Харесай

Съдът отказа да вкара зад решетките ломчанин, пребил варненец пред дискотека в Лом

Окръжен съд - Монтана остави без почитание настояването на Окръжна прокуратура за взимане на непрекъсната мярка „ Задържане под стража “ на 27 годишен мъж, нанесъл в Лом побой на гражданин на Варна и остави в действие наложената му към този момент мярка „ Подписка “.  
Според документите по делото на 16 октомври 2022 година  пред дискотека в крайдунавския град 27 годишният К.З. е нанесъл удар в региона на главата на 43 годишния Д.А. като му предизвикал междинна телесна щета. Пострадалият е бил превозен в общинската болница и след оказаната му здравна помощ е бил освободен.
На 24 октомври положението на Д.А. се е влошило и той е бил настанен в болничното заведение в безсъзнание, положението му е нормализирано и е оставен на лекуване.



Нападателят, който е престъпно проявен и е направил закононарушението в изискванията на рисков рецидив, е задържан от чиновници на Министерство на вътрешните работи и по случая на 28 октомври е формирано досъдебно произвеждане за нанасяне на междинна телесна щета. Разследващият орган е взел на К.З. мярка за неотклонение „ Подписка “.
Впоследствие – на 1 ноември т. година, К.З. е бил притеглен като обвинен за закононарушение по член 116 от Наказателен кодекс – опит за ликвидиране и след задържането му за 72 часа прокуратура е внесла в Окръжен съд – Монтана искане за налагане на обвинения непрекъсната мярка „ Задържане под стража “. След като се срещна с документите по делото и изслуша обвинения, отбраната му и представителя на Окръжна прокуратура, съдът разгласи, че догатката за осъществено закононарушение – опит за ликвидиране не е обосновано.
От събраните гласни и писмени доказателства е открито, че след зародил случай в дискотека обвиненият е нанесъл удар в главата на Д.А., само че липсват доказателства за голям брой удари с юмруци в региона на главата. Пострадалият не е подавал сигнал за нанесен му побой. Липсва и здравна експертиза за положението на потърпевшия.
Повдигането на обвиняване за по-тежко наказуемо закононарушение – опит за ликвидиране, не води автоматизирано до смяна на взетата към този момент мярка за неотклонение - в тази ситуация, „ подписка “, съобщи съдът. Видно от материалите по досъдебното произвеждане, обвиненият К.З. не е нарушил отговорностите си, произлизащи от наложената му мярка „ Подписка “ - няма данни за отсъствие без уважителни аргументи пред проверяващия орган или да е променял местоживеенето си. След случая пред дискотеката К.З. е напуснал България, само че откакто научил, че е свикан като очевидец по случая, още преди да му бъде повдигнато обвиняване, той се е завърнал в страната и се е явил пред органите на Министерство на вътрешните работи. Междувременно, на 28 октомври, на мъжа е наложена възбрана за овакантяване рамките на Р България.
Като взе поради всичко това, съдът остави без почитание настояването на прокуратурата за смяна на към този момент взетата на К.З. мярка “Подписка “ в „ Задържане под стража “ и освободи арестуваното лице. 
Определението предстои на обжалване пред Апелативен съд – София в 3-дневен период.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР