Окръжен съд-Кюстендил призна за виновни тримата обвинени за убийството на

...
Окръжен съд-Кюстендил призна за виновни тримата обвинени за убийството на
Коментари Харесай

От последните минути: Съдът призна Карастоянови за виновни за смъртта на дупничанина Отвертката!

Окръжен съд-Кюстендил призна за отговорни тримата упрекнати за убийството на Николай Радев от Дупница. Според държавното обвиняване причинителите са тримата мъже от семейството Карастоянови – бащата и двамата му синове.

Блиц припомня, че единствено преди дни пък – на 19 февруари,  прокурорът от Окръжна прокуратура – Кюстендил Бойко Калфин изиска сред 15 и 17 години отнемане от независимост за стоматолога доктор Владимир Карастоянов и сина му Николай , като участници в осъществяване на закононарушението от 11 март 2014 година.

Тогава в заведение „ Колата “ в центъра на Дупница бе намушкан смъртоносно Николай Радев-Отвертката. Като причина за кървавата вендета се сочат обтегнатите връзки сред Радев и внучката на Карастоянов - Владимира.   

Присъди за общо 37 години отнемане от независимост получиха на първа инстанция упрекнатите в убийството на доближения до Братя Галеви Николай Радев от Дупница, прецизира Фокус.

Съдия Мирослав Начев, докладчик по делото, произнесе неоправдателните присъди по отношение на Николай, Владимир и Иван Карастоянови. Иван Карастоянов беше приет за отговорен в това, че в съучастничество с останалите съзнателно е улеснил умъртвяването на Николай Радев, посредством нанасяне на побой, сломяване на съпротивата и реализиране на пречки. Той получи присъда от 13 години отнемане от независимост, при първичен режим на изтърпяване „ непоколебим ”. 

Владимир Карастоянов получи 9 години отнемане от независимост, а Николай Карастоянов – 15 години. Тримата би трябвало да платят солидарно на Милена Радева сумата от 50 000 лв., представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди. 

Съдът постанови Гълъбина Радева и Юри Радев да получат от тримата наказани по 120 000 лв.. Обезщетенията са от датата на убийството, до окончателното им заплащане.

Осъдените би трябвало да заплатят над 7 000 лв. разноски по делото, сторени от Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Кюстендил, както и над 4 000 лв. за хонорари на движимости лица. Държавните такси, свързани с компенсациите са над 11 хиляди лв.. 

Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана на по-горна инстанция в период от 15 дни. 

Спрямо наказаните беше постановена възбрана да напущат рамките на страната, беше взета и мярка за неотклонение „ Парична гаранция ”, която е в размер на по 5 хиляди лв.. 

„ До някъде съм удовлетворен от постановената присъда. Смятам, че тези хора можеше да бъдат осъдени от по-сериозно, тъй като става въпрос за тежко закононарушение. Трябва да се покаже, че в тази страна в действителност работят законите, че човек би трябвало да се въздържа от това, което прави в обществото ”, сподели Иван Радев, брат на убития Николай Радев от Дупница.

„ Доктори три генерации, с чисто правосъдно минало, сме осъдени уместно. Смятам, че тази присъда е възмездие към интелигенцията,  отмъщение към протеста на едно интелигентно семейство. В края на краищата, тези сили са към момента могъщи. Ние към момента живеем в Галев град. Надявам се на правораздаването на по-висша инстанция ”, сподели Владимир Карастоянов. По думите му правосъдната система е на три стадия и би трябвало да надделее трезвеността. Според неговия юрист Марин Марковски постановените от Окръжен съд присъди са правосъдна неточност. 

„ Тук не става въпрос за размер на присъди. При прочит на доказателствата ясно се вижда, че те нямат виновност. Не мога да разясня претекстовете, с които бяха наказани тези почтени хора. Убеден съм, че по-нагоре в инстанциите има правораздаване в България, и съм уверен, че съдът ще ги оправдае, тъй като тези хора не са направили закононарушение ”, сподели юрист Марковски.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР