Окръжен съд - Добрич постанови решение, с което осъжда община

...
Окръжен съд - Добрич постанови решение, с което осъжда община
Коментари Харесай

Мъж осъди община Добрич за 16 000 лв. - паднал на лед

Окръжен съд - Добрич постанови решение, с което осъжда община Добрич да заплати обезщетение от над 16 000 лева на гражданин на града, потърпевш при рухване върху непочистен и замръзнал сектор на площад „ Свобода”, оповестиха от пресцентъра на Окръжен съд - Добрич.
Инцидентът е станал на 17 януари предходната година, към 16.30 часа, когато мъжът се подхлъзнал и при рухването се блъснал в парче лед. Бил откаран до Спешно поделение при МБАЛ - Добрич, където било открито, че е получил сериозна фрактура на бедрена кост, която налагала оперативна намеса. Съдът е решил, че локалната администрация би трябвало да заплати на потърпевшия обезщетение от 15 000 лева за породените му вследствие на рухването неимуществени вреди - болки и премеждия и още 1338 лв. за направените от него разноски за лекуване.
До решението се е стигнало след разбор на събраните по делото доказателства, които постановат извода, че единствената причина за пораждане на вредите за потърпевшия е непочистеният сектор от площада - общинска благосъстоятелност.
Съдът смята, че като притежател Общината има задължението да стопанисва и ръководи общинската благосъстоятелност в полза на популацията и с грижа на добър собственик. В случая дейностите по разчистване и опесъчаване са били предоставени на компания за зимно поддържане, само че и като възложител Общината носи отговорност за вредите, породени на потърпевшия, показва съдът.
Окръжен съд - Добрич преценя, че с оглед характера на увреждането и продължителността на оздравителния интервал от една година, обезщетение в размер на 15 000 лева за неимуществените вреди е задоволително да възмезди ищеца и е отхвърлил желае за горницата до претендираните от него 30 000 лв.. Постановеният правосъден акт не е финален и се апелира и от двете страни по делото пред Апелативен съд - Варна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР