Окръжен съд - Бургас приема, че по дело за убийство,

...
Окръжен съд - Бургас приема, че по дело за убийство,
Коментари Харесай

Бургаски съд върна дело за убийство на прокуратурата

Окръжен съд - Бургас приема, че по дело за ликвидиране, по което подсъдима е Веселина Гинева, се установяват процесуални нарушавания , позволени в досъдебното произвеждане и при правенето на обвинителния акт, които са отстраними. Поради това, актуалният правосъден състав приключва производството и го връща на държавното обвиняване за премахване на нарушаванията и изтъкване на всички обстоятелства в обстоятелствената част на обвинителния акт.

Окръжен съд - Бургас приема, че не са настъпили нови условия, които да постановат смяна и удостоверява взетата мярка за неотклонение " Задържане под стража " по отношение на Веселина Гинева.

 Съдят бургаската учителката, държала в плен и умъртвила някогашния си мъж
Съдят бургаската учителката, държала в плен и умъртвила някогашния си мъж

Тя го направила, с цел да получава пенсията му

Веселина Гинева е упрекната за това, че на 1 август 2014 година, в Бургас, ж.к. Лазур, с користна цел, по изключително непосилен метод, преднамерено умъртвила лице, намиращо се в безпомощно положение - Д. М., като редовно не му е давала задоволително количество храна, вода и нужните за болестта му медикаменти, лишила го е от нужната квалифицирана здравна помощ и грижи в болнични условия, в резултат на което е настъпила гибелта му.

При по този начин дефинираното обвиняване от една страна се показва, че убийството е осъществено на съответна дата - 01.08.2014 година, а въпреки това се приема от прокурора, че е осъществено от подсъдимата посредством редовно недаване на задоволително количество храна , вода и нужните за болестта на потърпевшия медикаменти и отнемане от нужната квалифицирана здравна помощ и грижи в болнични условия, която методичност допуска интервал от време , в който е осъществено бездействието. Това съгласно съда съставлява неизясненост на обвиняването за ликвидиране по отношение на времето на осъществяване на действието.

На Веселина Гинева е повдигнато и обвиняване за това, че от 1 септември 2014 година до 31 август 2016 година в Бургас, като прокурист на Д. М., упълномощена с пълномощие, заблуждавала Национален осигурителен институт - Бургас, че Д. М. е жив и има право да продължи да получава пенсия за напреднала възраст , вследствие на което служителят е наредил превод на пенсии за напреднала възраст на Д. М. за интервала от 1 септември 2014 година до 31 август 2016 г, като с това е предизвикала щета на Национален осигурителен институт в размер на 21 140 /двадесет и една хиляди, 100 и четиридесет лв. /.

 Учителката, държала в плен и умъртвила мъжа си поради пенсията му, остава в ареста
Учителката, държала в плен и умъртвила мъжа си поради пенсията му, остава в ареста

Определението на съда е дефинитивно

В обстоятелствената част на импортирания от Окръжна прокуратура - Бургас обвинителен акт по отношение на това обвиняване, липсва изложение с какви съответни дейности, съгласно прокуратурата, обвинената е възбудила и поддържала подвеждане у служителката на Национален осигурителен институт. В обстоятелствената част на обвинителния акт следва да се посочат тъкмо и ясно съответните осъществени от подсъдимата дейности по образуване на погрешни показа (въвеждане в заблуждение), надлежно по поддържане на тези погрешни показа у посочената като излъгана служителка на Национален осигурителен институт, с цел да извърши тя разпоредителни дейности.

Съгласно напътствията, дадени с Тълкувателно решение на Върховен касационен съд, в обстоятелствената част на обвинителния акт прокурорът наложително би трябвало да уточни всички обстоятелства , които обуславят съставомерността на действието и присъединяване на обвинения в реализирането му. Това е належащо с оглед главното предопределение на обвинителния акт да очертае рамките на обвиняването , в които ще се развие процесът на доказване по време на правосъдната фаза.

Определението на Окръжен съд - Бургас може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативен съд - Бургас в седемдневен период.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР