Окръжен съд – Враца остави без уважение искането за по-лека

...
Окръжен съд – Враца остави без уважение искането за по-лека
Коментари Харесай

ВОС не уважи искането за по-лека мярка за неотклонение от задържане под стража на мъж, обвинен в грабеж

Окръжен съд – Враца остави без почитание настояването за по-лека мярка за неотклонение от „ задържане под стража “ на мъж, упрекнат в обир

Врачанският областен съд през днешния ден остави без почитание настояването на обвинения Г. Б. да бъде променена наложената му мярка за неотклонение „ задържане под стража “ в по-лека. Той е притеглен в качеството на обвинен от Окръжна прокуратура – Враца за това, че за времето от 23:30 ч. на 7 юни т. година до 00:30 ч. на 8 юни т. година в частен дом в с. Търнак в съучастничество, като съучастник с П. Б., Г. Б. и К. К. е лишил 1500 лева от владението на С. Д. от същото село с желанието незаконно да ги присвои и използвал за това мощ, изразяваща се в нанасяне на удари с ръце и твърди предмети по главата, тялото и крайниците на потърпевшия, с което му предизвикал междинна телесна щета – строшаване на лявата ръка, и действието е осъществено в изискванията на рисков рецидив. За това закононарушение законът планува наказване „ отнемане от независимост “ от 5 година до 15 година, като съдът може да постанови и конфискация до ½ от имуществото на отговорния.

„ Съдът установи, че от първичното задържане на Г. Б. до сегашния миг е изминал интервал от три месеца и двадесет и два дни, който не надвишава оптималният период на задържане, очакван в наредбата на член 63, алинея 4 Наказателно-процесуален кодекс. На второ място следва да се означи, че и все още е налично обоснованото съмнение за допустима съпричастност на обвинения към действието, предмет на повдигнатото му обвиняване. По отношение на заплахата от укриване - актуалният правосъден състав продължава да смята, че в тази ситуация не съществува заплаха обвиненият да се укрие, защото е с прочут адрес и с открита идентичност. Същевременно обаче продължава да е налична установената при първичното задържане на Г. Б. действителна заплаха да извърши закононарушение... От приложената информация за съдимост е видно, че той е осъждан неведнъж, главно за закононарушения срещу собствеността.

Освен това той е с неприятни характеристични данни по местоживеене, като съдът регистрира и метода, по който е осъществен грабежът - посредством нанасяне на тежък побой над безсилен, самотно живеещ възрастен човек, на който са породени съществени травматични увреждания, с демонстрация на свирепост, каквато не е била нужна за дотъкмяване на действието.

Не постановат по-лека мярка за неотклонение и изказванията за влошено здравословно положение на обвинения Г. Б.

От показаната здравна информация от екипа на Медицински център към Затвора-Враца е видно, че от постъпването му в ареста на 09.06.2022 година до сегашния миг обвиненият не е имал здравословни недоволства, които да наложат лекарска интервенция и се намира в положително общо положение “ – се споделя в претекстовете на съда.

Определението на Окръжен съд – Враца не е дефинитивно и може да бъде обжалвано и протестирано в тридневен период от през днешния ден пред Апелативен съд – София.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР