Окръжен съд – Варна определи мярка задържане под стража“ на

...
Окръжен съд – Варна определи мярка задържане под стража“ на
Коментари Харесай

Задържаха под стража“ 23-годишния Даниел от Варна, спипан с марихуана

 Окръжен съд – Варна дефинира мярка " задържане под стража “ на 23-годишния Даниел Ив., обвинен за владеене и разпространяване на високорискови наркотични субстанции, оповестиха от пресслужбата на съда.

Досъдебно произвеждане е почнало на 15.10.2020 година, като ден по-късно Даниел е бил притеглен като обвинен. У него е била открита марихуана с общо чисто тегло - 2065,53 грама, предопределена за разпространяване.

Предвиденото наказване в Наказателен кодекс за това закононарушение е " отнемане от независимост “ от 2 до 8 години и санкция от 5000 лева до 20 000 лв., като закононарушението се дефинира като тежко.

Според прокуратурата има действителна заплаха, в случай че не бъде лимитирано правото му на напредване, 23-годишният юноша да се укрие или да извърши закононарушение, защото се касае за огромно количество опиат, предопределен за разпространяване на територията на Варна, най-вече измежду възпитаници и младежи. Държавното обвиняване уточни, че по делото са налице доказателства, че Даниел Ив. се движи в среди на лица от престъпния контингент, занимаващ се с наркоразспространение. Към сегашния миг следствието се движи в посока откриване съпричастността и на други лица към осъщественото действие, обявиха от прокуратурата.  

През 2016г. по отношение на лицето е било прекъснато досъдебно произвеждане на 02 районно управление (на МВР) - Варна за държане за разпространяване на наркотични субстанции.

Защитата от своя страна изиска по-лека мярка за неотклонение по отношение на Даниел Ив. – " домакински арест “ или " парична гаранция “, като посочи че по делото няма данни насочващи към другите две изискуеми предпоставки за налагане на най- тежката мярка по отношение на него. Адвокатът му акцентира, че той е с чисто правосъдно минало и непрекъснат адрес и няма учредения да се счете, че същият може да се укрие или да извърши закононарушение.

 Варненският областен съд като взе поради всички събрани доказателства, а точно множеството протоколи за разпит на очевидци, протоколи за претършуване и изземване, експертни информации, направи обосновано съмнение за съпричастност на Даниел Ив. към повдигнато обвиняване. Същото съставлява тежко съзнателно закононарушение и за него в Наказателен кодекс се планува наказване над 5 години " отнемане от независимост “. Съдът регистрира високата социална заплаха на действието, както и ранния стадий на следствието и реши за действителна заплахата той да извърши закононарушение по отношение на противоправни дейности, с оглед препятстване на следствието. Поради изложените причини, Варненският областен съд реши, че единствената мярка за неотклонение по отношение на 23-годишния Даниел Ив., която би могла да обезпечи вярното и обикновено водене на следствието е най- тежката, а точно " задържане под стража “.

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР