Окръжен съд – Русе осъдил В.И. на 12 години лишаване

...
Окръжен съд – Русе осъдил В.И. на 12 години лишаване
Коментари Харесай

8 години лишаване от свобода за причиняване на смърт при управление на МПС в пияно състояние

Окръжен съд – Русе осъдил В.И. на 12 години отнемане от независимост. С оглед събитието, че правосъдното произвеждане протекло по реда на съкратеното правосъдно разследване, защото подсъдимият признал напълно обстоятелствата, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, като се съгласил да не се събират доказателства за тези обстоятелства, откакто му наложил наказването, съдът понижил същото с една трета според наложителното, в тези случаи, приложение на наредбата на чл.58а от Наказателен кодекс. Така избраното извънредно наказване от осем години отнемане от независимост следва да се изтърпи дейно. Освен това съдът лишил подсъдимия от правото да ръководи МПС за период от 10 години.

На 26.02.2022 година в с. Полско Косово при ръководство на МПС – лек автомобил „ Фолксваген Бора “ младият мъж нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата, превишавайки оптималната позволена скорост в обитаемо място – 50 км/ч, като се движил със скорост от 105,5 км/ч, в резултат на което по несъобразителност предизвикал гибелта на едно лице и междинна телесна щета на друго, изразяваща се в трайно затрудняване на придвижванията на ляв низък крак, за период повече от тридесет дни, като действието било осъществено в пияно положение – с централизация на алкохол в кръвта 1,42 на хиляда - закононарушение по член 343, алинея 4 вр. ал.3, б. „ б ” вр. ал.1 вр. чл.342, ал.1, пр.3 вр. с чл.2, ал.2 от Наказателен кодекс

Присъдата предстои на обжалване и протестиране в 15-дневен период пред Апелативен съд - Велико Търново.

Съгласно член 16 от Наказателно-процесуален кодекс подсъдимият се счита за почтен до определяне на противното с влезнала в действие присъда.

Съгласно Чл. 343. (4)вр. (3), б. от Наказателния кодекс: За причиняване на гибел при ръководство на МПС в пияно положение, наказването е:

б)лишаване от независимост от пет до петнадесет години
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР