Окръжен съд – Русе измени решението на Районен съд –

...
Окръжен съд – Русе измени решението на Районен съд –
Коментари Харесай

3000 лв. обезщетение за грешно наложен запор за половин милион лева

Окръжен съд – Русе промени решението на Районен съд – Русе и усили компенсацията от 1000 лева на 3000 лева, което „ Уникредит Булбанк “ АД следва да заплати на Д. И. след неправилно натрапен запор върху банковата й сметка.

На 22.07.2020 година сметката на35-годишната женабила блокирана въз основа на запорно известие отсъдебен изпълнителза сумата от 558 377.73 лева Поради позволена неточност в обработването на данните, запорът ебилналожен не върху сметката на длъжникапо изпълнителното дело, а върху банковата сметка на Д.И.На 24.07.2020 година след посещаване в офиса на банката в гр.Русе, на адвокатската фирма на ЧСИ и след подаване на писмена молба отжената, банковата й сметка била деблокирана.Д. И. била мощно травмирана от случилото се, станала неспокойна, не можела да спи, плачела, мъчно се концентрирала. Това положение траяло и след решение на зародилия проблем с банковата й сметка, заради което на 29.07.2020 година посетила психиатър. Била й сложена диагноза „ остра стресова реакция “ и й било предписано медикаментозно лекуване. Успокоила се едвам след към година.

Районен съд – Русе е счел, че вследствие на непозволено наложения запор върху банковата сметка, Д. И. е претърпяла неимуществени вреди, изразяващи се в стрес, терзания, тревога, безпокойствие. За репариране на тези вреди е присъдил обезщетение в размер на 1000 лева, като е отхвърлил желае на дамата от 7000 лева в останалата му част.

И двете страни в процеса са обжалвали това решение. Окръжен съд – Русе като съобрази, че претърпените от Д. И. неимуществени вреди са в следствие от позволена груба неточност от страна на чиновник на банкова институция, като регистрира времето, за което е била отстранена грешката- два дни, интензитета на напрежението с оглед голямата сума, поради която е била блокирана сметката й и продължителността на отрицателните прекарвания, приема, че справедливият размер на компенсацията възлиза на 3000 лева

Решението може да се апелира пред Върховен касационен съд в 1-месечен период.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР