Окръжен съд – Монтана започна тазгодишните лекции по образователната програма

...
Окръжен съд – Монтана започна тазгодишните лекции по образователната програма
Коментари Харесай

Съдът в Монтана запозна ученици с професиите „съдия“, „прокурор“ и „ следовател“

Окръжен съд – Монтана стартира тазгодишните лекции по просветителната стратегия „ Съдебната власт - осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “, които осъществя към този момент десета образователна година.
В зала № 5 на Съдебната палата арбитър Елизабета Кралева срещна възпитаниците на 10-ти клас на Природо-математическа профилирана гимназия „ Св. Климент Охридски “ с учител Цветелина Цветкова с разделянето на управляващите съгласно Конституцията на Република България, структурата на правосъдната система, функционалностите на правосъдната власт и показа пред тях специалностите „ арбитър “, „ прокурор “ и „ следовател “. Учениците зададоха въпроси, свързани с разпоредбите за осъществяване на правосъдни процеси, проблеми по Закона за придвижването по пътищата и се заинтересуваха от наказванията, планувани в закона за причинителите на нарушавания и пътно-транспортни катастрофи. В края на лекцията десетокласниците изрекоха предпочитание за нови срещи, разискване на тематики, отдадени на законите, използването им, отбраната на правата на жителите и предложиха за по-детайлно запознаване със правосъдната власт да вземат участие в създаването и представянето на привиден правосъден развой.
Образователната стратегия „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “ се организира по съглашение за съдействие сред Висшия правосъден съвет и Министерство на образованието и науката. Целта ѝ е да обогати познанията на учениците за правосъдната власт в България, да образува правна просветеност и просвета и спомогне за предварителната защита на детското принуждение, както и да увеличи доверието на обществото към правосъдната власт. Партньори на Окръжен съд в програмата са четири учебни заведения от регионалния град - Природо-математическата профилирана гимназия „ Св. Климент Охридски “, Гимназията с преподаване на непознати езици „ Петър Богдан “, Професионалната финансово-стопанска гимназия “ Васил Левски “  и Професионалната гимназия по архитектура, строителство и компютърни науки „ Проф. арх. Стефан  Стефанов “ с общо над 120 възпитаници. Лекциите и самодейностите по програмата се  организират и организират взаимно с Окръжна прокуратура – Монтана, Районен съд – Монтана и Районна прокуратура – Монтана.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР