Окръжен съд – Монтана проведе поредна лекция по образователната програма

...
Окръжен съд – Монтана проведе поредна лекция по образователната програма
Коментари Харесай

Съдът в Монтана запозна ученици с правата на човека и възможността за защитата им чрез съдебните институции

Окръжен съд – Монтана организира поредна лекция по просветителната стратегия „ Съдебната власт - осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “.
В зала № 5 на Съдебната палата арбитър Елизабета Кралева показа пред ученици на 10-и клас на Природо-математическа профилирана гимназия „ Св. Климент Охридски “ тематиката за отбрана на правата посредством правосъдните институции и достъпа до правораздаване. Съдия Кралева срещна учениците с типовете права на индивида – цивилен, политически, обществени и стопански и опциите за тяхната отбрана, обезпечени от Конституцията и законите на Република България.  
В България съществува и специфичен закон за отговорността на страната, който дава опция за търсене на обезщетение за вреди от противоправни актове и дейности на администрацията и правоохранителните органи. Основните права на децата и ограниченията за тяхна отбрана пък са уредени в Закон за протекция на детето, изясни арбитър Кралева. Обсъдени бяха и съответни образци за търсене на компенсации при постоянно срещани житейски обстановки като вреди, породени при ПТП, случаи на експанзия, принуждение, душевен и физически тормоз. В края на лекцията беше разисквано съответно правосъдно дело - случай на принуждаване на малолетно момиче към приложимост на наркотични субстанции за склоняване към проституция. Казусът ще бъде създаден и квалифициран от възпитаници от ПМПГ „ Св. Климент Охридски “ като привиден правосъден развой, който ще бъде изнесен в „ Деня на отворени порти “ на Окръжен съд – Монтана.
Образователната стратегия „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “ се организира по съглашение за съдействие сред Висшия правосъден съвет и Министерство на образованието и науката. Целта ѝ е да обогати познанията на учениците за правосъдната власт в България, да образува правна просветеност и просвета и спомогне за предварителната защита на детското принуждение, както и да увеличи доверието на обществото към правосъдната власт.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР