Окръжен съд – Монтана постанови да бъдат отнети в полза

...
Окръжен съд – Монтана постанови да бъдат отнети в полза
Коментари Харесай

Окръжен съд – Монтана отне в полза на държавата незаконно придобито от мъж и жена в Лом имущество за над 200 000 лева

Окръжен съд – Монтана постанови да бъдат отнети в интерес на страната от А. А./46 г./ и Е. Ц./44 г./ по иск, предявен от Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество/КПКОНПИ/, 177860 лв. в парични средства и пазарна стойност напоземлени парцели и коли, както и още два поземлени парцела ичетири леки автомобила също тяхна благосъстоятелност.

А. А. е бил притеглен като обвинен по досъдебно произвеждане от 2018 година на районно управление (на МВР) - Лом за това, че в интервала от март 2016 година до юни 2018 година в гр. Лом и села в региона без позволение извършвалбанкови покупко-продажби като договарял даването на парични заеми на разнообразни лица със обвързване да му заплащат месечна рента и връщане на главница. През март2018 година при претърсванев неподвижен парцел в Лом и лек автомобил „ Форд “ - благосъстоятелност на Е.Ц., с която А. А. живее на фамилни начала, са открити парични средства в общ размер на 29 865 евро и 60 850 лева Въз основа на данните за осъществено закононарушение от КПКОНПИ е била формирана инспекция за определяне на нелегално добито имущество от А. А.с проверяван интервал от 24 февруари 2011г. до 24 февруари 2021г.

При проверкатае открито противоречие в размер на 378 789,65 лв. за целия проверяван интервал в имуществото на А. А. и обвързваните с него лица- Е. Ц. и децата им.В искова молба до Окръжен съд – Монтана КПКОНПИе предявила против А. А. и обвързваните с него лица иск за лишаване в интерес на страната на незаконнопридобито имущество на обща стойност 257 584.29 лв.. По искане на Комисията е позволено поръчителство на искове посредством забрана на недвижими парцели, запор на МПС и запор на парични средства в банка.

Споредизвършената по делотои приетасъдебно-икономическа експертизапрез проверявания интервал ответниците са придобили имущество на стойност 305 813.83 лв., включващопарични средства, доста недвижими имотии моторни транспортни средства, осъществените за същото време от тяхобичайни и изключителни разходиса за 176 501.42 лв., аустановеният размерна законните им доходие единствено 50 294.43 лв.,, като в тази сума са включени и получените от Е. Ц. обществени помощи. След като се срещна с всички документи по делото и изслуша представителя на КПКОНПИ, ответниците и движимостите лица, съдът разгласи, че за имуществото на А. А. и Е. Ц.не е открит легален източник на придобиване, чистите им приходи са негативна големина, заради което и добитото тях имущество е нелегално и предстои на лишаване.

Междувременно преди приключването натова дело по наказателното произвеждане против А. А.за противозаконна банкова активност е постановена оправдателна присъда. Това обаче необезсилва желае, защото по реда на закона на лишаване предстои имущество, за което е открито, че е добито нелегално, а не вследствие на незаконна активност, разгласи съдът. Окръжен съдотне в интерес на страната от А. А.сумата 119 260,86 лева, представляваща парични средства - 29 865 евро с левова равноценност 58 410,86 лева и 60 850 лева, конфискувани с протокол за претършуване и изземване и 15200 лв. – пазарна стойност на аграрен парцел със постройките върху него. От Е. Ц. съдът лиши в интерес на страната сумата 43400 лв. – пазарната стойност на 3 поземлени парцела и 6 леки автомобила, както идва поземлени парцела със здания и четири други леки автомобила, всички отчуждени. Съдът отхвърли като безпочвен желае на КПКОНПИ за лишаване в интерес на страната на сумите по спестовните влогове на децата на А. А. и Е. Ц.

А. А. и Е. Ц. би трябвало да платят в интерес на бюджета на правосъдната власт 8422,40 лв. държавни такси, както и 2905,50 лв. разходи по делото на КПКОНПИ. КПКОНПИ също би трябвало дазаплати в интерес на бюджета на правосъдната власт 2323 лв. държавна такса.

Решението предстои на обжалване пред Апелативен съд - София в двуседмичен срок
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР