Окръжен съд – Бургас намери искането за изменение на взетата

...
Окръжен съд – Бургас намери искането за изменение на взетата
Коментари Харесай

Окръжен съд – Бургас потвърди задържането под стража спрямо обвиняем за наркотични вещества

Окръжен съд – Бургас откри настояването за изменение на взетата мярка за неотклонение „ Задържане под стража “ в по-лека по отношение на Антоан П. за безпричинно и я удостовери. Постъпилото искане от обвинения и неговия бранител се аргументира с внезапно утежняване здравословното положение на Антоан П.

Антоан П. е притеглен като обвинен за осъществени на 10.01.2019 година, в изискванията на цялост, две тежки умишлени закононарушения, за това, че популяризирал високорисково наркотично вещество – 3.893 грама коноп и за държане на 51 ловни патрона, представляващи муниции за огнестрелно оръжие. С разпореждане от 21.06.2019 година, обвиняването е било изменено, като е осъществено ново привличане на Антоан Подмолов като обвинен за закононарушение по член 354а, алинея 1, изр. 1, предл. 4 от Наказателен кодекс - за това, че на 10.01.2019 година популяризирал високорисково наркотично вещество – 3.893 грама коноп и за закононарушение по член 339, алинея 1 от Наказателен кодекс - за това, че на 10.01.2019 година държал 51 ловни патрона, представляващи муниции за огнестрелно оръжие, като е включено и ново закононарушение по член 356а, вр. член 354а, алинея 1, изр. 1, предл. 3 и 4 от Наказателен кодекс – за това, че за времето от 24.09.2018 година до 12.10.2018 година основал условия за осъществяване на намислено закононарушение – придобиване за разпространяване и следващо разпространяване на високорискови наркотични субстанции – общо 991.000 грама коноп на обща стойност 5 946.00 лв..

Бургаският областен съд в правосъдно съвещание, след преценка законността на задържането, като изслуша доводите на страните и реши събраните по делото доказателства, откри, че настояването за изменение на взетата по отношение на обвинения Антоан П. мярка за неотклонение „ Задържане под стража “ в по-лека е безпричинно. Съдът направи извод за съществуване на обосновано съмнение за авторството на разследваните закононарушения. Настоящият правосъден състав счете, че и все още продължава да е налице действителна заплаха обвиненият да извърши закононарушение, в случай че мярката му за неотклонение бъде променена. Същата се обосновава от данните по делото, свързани с механизма на осъществяване на действието, сочещи на авансово премислена и планувана незаконна активност и характеризиращи личността на Антоан П. като такава с висока степен на социална заплаха. Основният аргумент в настояването на бранителя на обвинения е, че здравословното положение на Антоан П. е влошено и не разрешава същият да бъде лекуван в лечебните заведения към местата за отнемане от независимост. От приобщената по делото здравна документи се открива, че по отношение на установените заболяване на обвинения, той е бил изпратен за лекуване в СБАЛЛС – гр. София и ВМА – гр. София, като поставените диагнози не изключват опцията за изтърпяване на мярка за неотклонение „ Задържане под стража “ в местата за отнемане от независимост. Според съда, безпричинно е и възражението на бранителя на обвинения за неразумност на периода на задържане. Продължителността на ареста (малко над пет месеца) не е несъразмерна в подтекста на член 5 от Европейската спогодба за правата на индивида и член 63, алинея 4 от Наказателно-процесуален кодекс съгласно наказуемостта на закононарушенията, предмет на обвиняването.

Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред въззивна инстанция в тридневен период.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР