Окръжен съд – Благоевград отчете дейността си за 2023 г,

...
Окръжен съд – Благоевград отчете дейността си за 2023 г,
Коментари Харесай

Окръжен съд Благоевград отчете 2023 г. с бързина, срочност и качество на правораздаването 

Окръжен съд – Благоевград регистрира активността си за 2023 г, през днешния ден.Административният началник на съда - арбитър Петър Узунов, показа отчет за активността на Окръжния и районните съдилища в Благоевградски правосъден окръг пред Общото заседание на съдиите в БлОС и ръководителите на Районните съдилища.
Специални посетители бяха: Евгений Стайков - заместител на ръководителя на Върховен касационен съд и началник на Търговската гилдия, контрольор Любомир Крумов-Инспекторат към Висш правосъден съвет, Бистра Николова-зам. -председател на Апелативен съд София и ръководител на Търговска гилдия, Стоянка Пишиева-Сатахчиева - ръководител на Административен съд-Благоевград, Евгения Стоянова - и. ф. Административен началник на Окръжна прокуратура-Благоевград, старши комисар Даниел Димитров-директор на ОД на Министерство на вътрешните работи Благоевград, проф. доктор Николай Марин-ректор на Югозападен университет „ Неофит Рилски “, проф. доктор Габриела Белова-декан на Правно-исторически факултет към ЮЗУ „ Неофит Рилски “. На отчетното заседание участваха съдии от Районните съдилища и правосъдни чиновници от Окръжен съд-Благоевград.
По време на събранието арбитър Узунов благодари на съдиите и чиновниците за положените старания и проявената отговорност през миналата година, като им пожела здраве и триумфи през актуалната 2024 година.

За Окръжен съд Благоевград 2023 година беше сложена под знака на 110-ата годишнина от основаването на институцията. Събитието бе значимо и маркирано уместно, със запазване историята на съда и традициите.
Статистическите данни за 2023 година като цяло сочат опазване на досегашните нива на продуктивност и успеваемост, само че и най-много непрекъсната наклонност към увеличение на размера на делата. Така общият брой на делата, формирани през 2023 година, доближи 3026, по отношение на 2565 за миналата година.
Обобщените данни за миналата година демонстрират опазване на забележителна динамичност в работата на институцията, като Анализът установи нарастване и при обсъжданите каузи ( 3787 бр., по отношение на 348 за 2022—ра), както и при свършените производства (3140 бр., по отношение на 2719 за 2022 г.).
Общата действителна натовареност на съдиите по отношение на обсъжданите каузи е 13, 60, а по отношение на свършените каузи 11, 27.

Атестат за работата на окръжните магистрати са и резултатите от делата, които се връщат след инстанционен надзор. От тестваните 102 акта в наказателното поделение 72, 55 % са напълно доказани. В гражданското поделение от общо 264 върнати с резултат каузи от въззивна и касационна инспекция, 57, 58 % са с доказан правосъден акт.
Резултатите от инстанционната инспекция на делата на Районните съдилища в Благоевградски правосъден окръг също са доста положителни. През 2023 година доказаните наказателни каузи възлизат на 70, 83%., а на гражданските 61, 24%.
На база посочената статистика може да се направи извода, че през 2023 година е налице експедитивност в правораздаването, ритмично и динамично разглеждане на делата, и висок % успеваемост за работата на съдиите в двете отделения.

В. Василев

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР