Окръг в Източен Китай предлага награда от 1 000 юана

...
Окръг в Източен Китай предлага награда от 1 000 юана
Коментари Харесай

В опит да се раждат повече деца в Китай: Дават паричен стимул, ако булката е до 25 г.

Окръг в Източен Китай предлага " премия " от 1 000 юана (137 долара) за младоженци, в случай че булката е на 25 години или по-млада . Това е най-новата мярка за поощряване на младежите да подписват брак на фона на възходящата угриженост за намаляването на раждаемостта, съобщи Ройтерс.

Съобщението, което беше оповестено в формалния акаунт в обществената мрежа " Уичат " (Wechat) на окръг Чаншан предходната седмица, гласи, че премията е, с цел да се насърчи сключавнето на брак и раждането на деца .

Загрижени заради първия спад на популацията в Китай от шест десетилетия насам и бързото му застаряване, управляващите незабавно се пробват да приложат редица ограничения за повишение на раждаемостта, в това число финансови тласъци и възстановяване на грижите за децата.

Възрастовата граница за подписване на брак в Китай е 22 години за мъжете и 20 години за дамите , само че броят на двойките, които подписват брак, понижава. Това води до понижаване на раждаемостта заради формалната политика, която затруднява самотните дами да имат деца.

Броят на с ключените бракове доближи рекордно ниско равнище през 2022 година – 6,8 млн. или най-ниското от 1986 година насам, демонстрират държавни данни, оповестени през юни. През предходната година са подписани 800 000 брака по-малко, в сравнение с през 2021 година

Коефициентът на раждаемост в Китай , който към този момент е един от най-ниските в света, се чака да спадне до рекордно ниското равнище от 1,09 през 2022 г, оповестяват държавните медии.

Високите разноски за грижи за децата и нуждата да спрат кариерата си водят до това доста дами да се отхвърлят от това да имат повече деца или въобще да станат майки. Половата дискриминация и обичайните стандарти за дамите, които се грижат за децата си, към момента са необятно публикувани в цялата страна.

Ниското потребителско доверие и възходящите опасения по отношение на стабилността на китайската стопанска система също са основни фактори, посочени от младите китайци като мотив за това да не желаят да сключат брак и да имат деца.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР