Окото на Сахара е една от най-загадъчните геоложки формации на

...
Окото на Сахара е една от най-загадъчните геоложки формации на
Коментари Харесай

„Окото на Сахара“: Мистична красота, която се вижда от Космоса и загадка за геолозите

Окото на Сахара е една от най-загадъчните геоложки обединения на нашата планета. Това неповторимо събитие, намиращо се в пустинята Сахара, в страната Мавритания, притегля вниманието на учени и любопитни души от целия свят.

На пръв взор това знамение на природата наподобява като голям ударен кратер. Той се простира на 30 благи в диаметър и се състои от поредност идентични талази, само че произходът му продължава да озадачава геолози и специалисти.

Размерът е толкоз голям, че структурата може да се види от Космоса. През годините НАСА е направила впечатляващи фотоси.

„ Първоначално се смяташе, че произходът на структурата Richat е резултат от конфликт, защото огромните метеори нормално основават кръгли детайли на повърхността на Земята “, съгласно отчет на Земната обсерватория на НАСА.

Експертите са обсъждали от години какво е предизвикало структурата и са довели до голям брой изследвания на региона.

 

„ Геоложките проучвания на Окото на Сахара разкриват, че това в действителност е повдигнат геоложки купол, прочут също като куполна антиклинала. С течение на времето другите скорости на ерозия сред другите видове скали в открития горен купол са довели до образуването на кръгли хребети, известни като куести “, продължава отчетът на НАСА.

 

През 2014 година обаче в публикация на Journal of African Earth Sciences се появява нова доктрина. 

В нея се твърди, че заради съществуването на вулканична канара, че откриватели допускат, че разтопената канара е била избутана на повърхността, причинявайки формата на купола. А по-късно епохи на ерозия са основали пръстените, които виждаме през днешния ден, Gen-Z. 

Те означават още, че суперконтинентът Пангея може да е изиграл забележителна роля в тази групировка, наблягайки какъв брой остаряла е структурата.

 

Има хора пък, които имат вяра, че това са останките от античния град Атлантида, защото се споделя, че кръглата му форма прилича земята, разказана от Платон - само че това е история, която ще ви разкажем различен път.

Инфо: unilad.com

 

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР