Окончателното решение на преговорите с България трябва да бъде представено

...
Окончателното решение на преговорите с България трябва да бъде представено
Коментари Харесай

Стево Пендаровски: Резултатът от преговорите с България трябва да бъде одобрен от парламента |

Окончателното решение на договарянията с България би трябвало да бъде показано пред депутатите. То би трябвало да влезе в законодателния орган, да бъде разисквано и гласуван с болшинство, само че не и с болшинство от две трети, тъй като е доста мъчно да се получи.

Това сподели президентът на Северна Македония Стево Пендаровски пред локалната " Телевизия 24 ". Гражданите и от двете страни, и македонски, и български, сподели президентът, би трябвало да знаят какво се договаря. В същото време при президента беше записано, че " България държи на цялостното пълноправие на македонските българи с останалите елементи от нации на Република Северна Македония, категорично изписани в тяхната конституция ". За смяната на конституцията на Македония се изискват болшинство от 2/3, а сегашната ръководеща коалиция има 50% плюс един глас и условието на КСНС може да блокира договарянията. Вчера в Скопие министър председателят на България Кирил Петков не даде съответен отговор на въпроса на OFFNews по какъв начин ще бъде преодолян казусът с това условие. 

В интервюто Пендаровски сподели, че Република Северна Македония е надалеч от това да каже, че обстановката е завършила, и политиците би трябвало да обмислят деликатно всяка последваща стъпка. " Другата страна (България) е наложила набор от въпроси, които протягат ръка на нашата еднаквост и ние не би трябвало да позволяваме това. Разглеждаме всяко предложение, което идва от последното държавно управление от България, и би трябвало да го разгледаме по три пъти. Далеч сме от решенията. Трябва да мерим три пъти и един път да режем ", сподели Пендаровски.

Той оцени като чудесно вчерашното посещаване на българския министър председател Кирил Петков в Република Северна Македония. Оцени като положително темпото за работа на комисиите, заложено от двамата министър председатели Петков и Ковачевски - всяка седмица по една от петте работни групи да има по едно съвещание - и предвижда, че в случай че групите работят в действителност интензивно, и преди края на май е допустимо да има резултати, само че въпреки всичко те не могат да се чакат за една нощ.

Кирил Петков е нетрадиционен политик, с ексцентричен речник, който не употребява изразителност, позната от предходни времена. Технократ и оптимист, единственият подобен оптимист в политиката, който познавам, е Зоран Заев, сподели македонският държавен глава.

По думите на Пендаровски работните групи ще имат пресаташета и за разлика от историческата комисия няма да приказват ръководителите. " Разликата с историческата комисия е, че работните групи ще презентират единствено за това, за което са се разбрали ", сподели Пендаровски.

Според него не е прецизен анализът, че Република Северна Македония е за това, че Северна Македония е име, което касае единствено политическия и държавен индивид и зад това име няма териториални искания, поради което Кирил Петков разгласи, че България към този момент ще употребява късия вид на името - Северна Македония. Пендаровски съобщи, че нотата е просто пояснение на това, че страната му няма териториални искания към никого. Според него пакетът 5+1, който България е показала, е работил до съставянето на новото държавно управление и към този момент ще се работи по напълно нова методология - тази на работните групи. " Няма повече проект или предложение 5+1. Този проект пристигна след несполучливото предложение от Лисабон. Ние не получихме никакъв отговор, макар че смятахме, че това е добра насочна точка за по-нататъшни полемики. Опитахме се да деблокираме диалозите с мини пакета 5+1. След избора на новото българско държавно управление беше препоръчано да работят пет комисии и ние се съгласихме с това. Оспорвам тезата, че сме дали нещо, с цел да получим нещо в подмяна ", сподели Пендаровски.

Що се отнася до въпросите, свързани с възможна смяна на състава на взаимната историческа комисия сред двете страни, Пендаровски посочи, че е право на всяко държавно управление да дефинира членовете на комисията от негова страна.

В диалога му с българския министър председател не е ставало дума за македонските жители с българско съзнание, само че в случай че е бил запитан, би споделил, че е интервенция във вътрешните работи настояването извън за вписването на която и да било етническа група в Конституцията, уточни той. " В България има македонци. И дали ние като страна ще им оказваме помощ за съблюдаване на правата? Не. Защо не? Правило номер едно в интернационалното право, интернационалната политика, член 2 от Устава на Организация на обединените нации, който се ползва за всички страни по света е: без интервенция във вътрешните работи. Те са български жители, жители на Република България . Уверявам ви, че македонската страна на държавно равнище в никакъв случай не се е опитвала да ги бутне, да ги предизвика, да им каже - излезте, да им помогне. Това се взема решение на самостоятелно равнище. Чувстваш се македонец - ще кажеш. Ако не ти го дадат, отиваш в Страсбург. Това е методът. Няма различен метод. В Македония има българи, само че нашите управляващи носят отговорност за правата им . Ако им нарушим правата или не са удовлетворени от това по какъв начин пазиме правата им, тогава ще отидат в Страсбург. Но те са моя грижа, тъй като са наши жители. Както аз нямам право и не би трябвало да споделям " ще дадете правата на македонците в България, по този начин и никой няма право да ми споделя дали да включим или не българите в конституцията. Това е наше суверенно решение ", сподели Пендаровски.

На въпрос за бъдещето на държавното управление на Димитър Ковачевски той отговори, че " държавното управление има повече шансове да приключи мандата си в сравнение с да отиде на предварителни избори. Друг въпрос е дали ще завършат мандата си добре или зле. " Единственият метод да се стигне до предварителни избори, които опозицията желае, е да се саморазпусне на Народното събрание, посочи Пендаровски, само че нужните 61 гласа могат да бъдат събрани единствено от ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ. Какъв е ползата на ДСИ да отиде на такива избори, попита Пендаровски.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР