Окончателно - замразяват цените на тока, парното и водата за

...
Окончателно - замразяват цените на тока, парното и водата за
Коментари Харесай

Окончателно: Замразяват цените на тока, парното и водата

Окончателно - замразяват цените на тока, парното и водата за семействата до края на март следващата година. Това взеха решение през днешния ден депутатите, като прегласуваха своя мораториум.

Тарифите се замразяват на юлските си равнища, а не както беше гласувано през вчерашния ден - към 1 януари тази година.

Токът и парното за крайните консуматори ще нарастнат единствено след сериозен разбор, безапелационен беше министър председателят Кирил Петков.

Днес в зала се сблъскаха две отзиви. Управляващите желаеха мораториумът да остане, изменен.

Част от опозицията пък настоя той да бъде напълно анулиран, тъй като вреди на страната и бизнеса.

В последна сметка - Народното събрание реши:
Замразява цените на ток парно и вода на цените към 16 декември.Мораториумът ще важи 3 месеца и половина, до 31 март.Той влиза в действие от деня на обнародването му.
Скандалът по тематиката обаче още веднъж беше огромен и тричасов. Първа точка в дневния ред на Народното събрание стана ремонта на мораториума, признат през вчерашния ден.

ГЕРБ, които през вчерашния ден предложиха мораториума в пленарна зала с начална дата 1 януари 2021 година през днешния ден възразиха, че по този начин замразяването ще е на по-високи цени. Страстите се разгорещиха и още веднъж се стигна до взаимни обвинявания. В залата се чуха и персонални нападки.

А Движение за права и свободи разкритикува всички, че с мораториума са трансформирали ценовата в енергийна рецесия.

Така мораториумът беше поправен без гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи, които го нарекоха лобистки.

Движение за права и свободи оповестиха, че е допустимо мораториумът да бъде нападнат, даже с тъжба в Конституционния съд.

Мораториумът беше тематика и на държавното съвещание.

В началото на първото постоянно съвещание на новия кабинет министър председателят Кирил Петков изясни, че цените на тока и парното за крайните консуматори ще се подвигат единствено след сериозен разбор. И увери, че няма всеки разход в системата да се отразява автоматизирано в сметките на семействата.

Вече са почнали срещи с специалисти за намаление на цената на електрическата енергия.

Кабинетът възнамерява да употребява времето, с цел да откри работещи и дълготрайни решения по какъв начин да овладее цената на електричеството

Премиерът увери, че електричеството за семействата ще нараства единствено в краен случай и когато всички други разновидности са изчерпани.

Правителството няма терзания, че Брюксел ще подлага на критика мораториума върху цените в енергетиката. Попитахме началника на кабинета Петков какви сметки да чакат битовите консуматори, откакто изтекат трите месеца пролонгация.

„ По никакъв метод не плануваме шоково повишаване на цените, това не е в полза на безусловно нито една от заинтригуваните страни, никога на битовия консуматор “, сподели Лена Бориславова.

Предстои изпълнителната власт да разиска с специалисти и с всички играчи в енергетиката съответните ограничения, с които да стабилизират цената на тока.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР