Окончателно ЦИК посочи кои 240 депутати ще заемат място в

...
Окончателно ЦИК посочи кои 240 депутати ще заемат място в
Коментари Харесай

14 кандидати се отказаха от място в парламента - 9 от ДПС, 3 от ГЕРБ-СДС и 2 от ИТН

Окончателно ЦИК уточни кои 240 депутати ще заемат място в Народното събрание, като разгласи окончателния състав на 45-ото Народно заседание, давайки заключителната си конференция след извършения избор преди седмица.

Общо 14 претенденти се отхвърлиха от място в Народното събрание - 9 от Движение за права и свободи, трима от ГЕРБ-СДС, в това число водачът на партията ГЕРБ Бойко Борисов, и двама от „ ИТН “. Техните места се заемат от идващите в листите.

Други 24-ма определени в два региона показаха от кое място ще осъществят мандата си. Такъв избор направиха и партийните водачи Слави Трифонов, Мустафа Карадайъ, Христо Иванов, Корнелия Нинова, Николай Хаджигенов и Мая Манолова.

В "Държавен вестник " се разгласява днешните решения на ЦИК за определените 240 народни представители в идващия парламент. Комисията извърши в период обработката на данните, а ръководителят Александър Андреев не скри, че изборите са били сложни, само че сполучливо извършени:

"Появилите се в обществото и публични настройки, че заради разнообразни аргументи, а точно, каквито са тежката конюнктура в страната по отношение на пандемията, комплицираните изборни книги, които биха могли да забавят осъществяването на отговорностите от страна на ЦИК, ние изпълнихме нашите пълномощия и нашите отговорности, според Изборният кодекс, в този сложен миг, в тези сложни избори с оглед ситуацията в страната ", сподели Андреев и благодари на всички, взели участие в провеждането на изборите.

Мобилизация на българските общности зад граница, регистрират от ЦИК. При повече секции от предишни избори в някои от тях съумелите да гласоподават предходната неделя са над 1800, което е считано за мъчно постижимо, Относно машините, с които се гласуваше в огромните секции в страната следва разбор на ЦИК, само че броят на гласувалите с устройствата не се усилва по отношение на 2019 година, споделиха представителите на Комисията:

"Процентът, според информацията от обработените протоколи от нашите сътрудници, е 27%. Ще намерите същото число и на евроизборите. Точно 27%. Неговата резистентност може би си заслужава разбор, не несъмнено, от гледната точка на изборната администрация “.

ЦИК ще проучва целия избирателен развой, в това число компликациите и ще внесе в Народно събрание отчет с оферти за промени в изборното законодателство, сподели ръководителят Андреев.

А що се отнася до последното разбъркване в имената на депутатите, в това число и през днешния ден, ЦИК удовлетвори три стремежи на към този момент посочени за народни представители да не положат клетва в пленарната зала.

Това са Димитър Рунков от ГЕРБ-СДС, който се отхвърля да е народен представител от Ямбол. Това направиха и двама от "Има подобен народ " - партията на Слави Трифонов, които отхвърлиха да встъпят в пълномощията си: Юлия Чортленева от Плевенския регион и Николай Радулов от 24-ти МИР в София.

Преди това отводи да са депутати направиха деветима от Движение за права и свободи и други двама от ГЕРБ-СДС, в това число и Бойко Борисов, за което има подадена тъжба във Върховния административен съд.

Така общо 14 определени отстъпиха място на последващи в листите.

Окончателното систематизиране на мандатите в 45-тото Народно събрание сред шестте политически обединения:

ГЕРБ - Съюз на демократичните сили ще бъдат показани от 75 депутати, партията на Слави Трифонов "Има подобен народ " - от 51, "БСП за България " - от 43, Движение за права и свободи - 30 депутати, „ Демократична България “ - 27, "Изправи се! Мутри вън! " - от 14 народни представители.

400 сигнали и тъжби са подадени в изборния ден, заяви представителят на ЦИК Димитър Димитров.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР