Окончателно съдът отмени спорен текст от Методиката за определяне на

...
Окончателно съдът отмени спорен текст от Методиката за определяне на
Коментари Харесай

Текстът от наредбата за ТЕЛК-овете, заради който се намаляваха процентите, падна в съда


Окончателно съд ът анулира противоречив текст от Методиката за установяване на процентите за трайно понижена неработоспособност.

Петчленен състав на Върховния административен съд удостовери решението на тричленен състав от януари тази година, с което беше анулирана точка 3 от Методиката.

Отменената наредба гласи, че когато са налице няколко увреждания, за всяко от които е посочен обособен %, оценката за тип и степен на увреждането се дефинира, като се взема най-високият % и най-тежкото увреждане.

Процентите за съпътстващите увреждания не се регистрират при оценката, само че се вписват в претекстовете на решението.

Съдът е приел, че в документа са позволени основни нарушавания на административнопроцесуалните правила, а също и че не са изпълнени редица законови условия в съд ържанието да бъдат посочени аргументи за измененията, поставените цели, нужните финансови средства и предстоящите резултати от използването на новата уредба.

Липсва и разбор за сходство с правото на Европейски Съюз. Според магистратите препоръчаният текст не подсигурява предстоящите обективност, точност и бистрота на здравната експертиза. Липсва и надеждна финансова аргументация за въздействието на прилаганата смяна върху държавния бюджет.

Решението на съд а е дефинитивно.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР