Окончателно решение регулаторът ще приеме на закрито заседание на 30

...
Окончателно решение регулаторът ще приеме на закрито заседание на 30
Коментари Харесай

КЕВР намалява одобрените цени на ВиК операторите с ниска ефективност и неизпълнени инвестиции

Окончателно решение регулаторът ще одобри на закрито съвещание на 30 декември 2022 година

През 2023 година 15 районни ВиК оператори ще получат по-малко нарастване на цените на ВиК услугите спрямо утвърдените цени в техните бизнес проекти. За шест от 6 от тях настоящите все още цени даже ще бъдат понижени. За 5 районни сдружения се предлага по-високо нарастване по отношение на утвърдените цени на ВиК услуги - в областите Варна, Плевен, Русе, Смолян и Стара Загора, се споделя в известие на КЕВР до медиите.

Това плануват отчетът на КЕВР и планът за решение за изменение на утвърдените цени на ВиК услуги за 2023 година, които регулаторът в състав ВиК прегледа навън съвещание и публично разискване.

В сходство с настоящата законова и подзаконова уредба, след третата и след петата година от приемането на бизнес проектите на ВиК сдруженията КЕВР е задължена да актуализира одобрените с 5 годишни проекти цени на услуги за идната година. При изменението на цените регулаторът регистрира спомагателни индикатори за осъществяване, а освен насъбрания инфлационен показател от датата на приемане на бизнес проектите.

Сегашната процедура по изменение на цените на услугите се организира откакто през 2022 година комисията извърши повсеместен регулаторен обзор, включващ планови инспекции на активността на всички ВиК сдружения за 2020 - 2021 година. За повторно при изменението на цените на услугите регулаторът регистрира и резултата от осъществяването на вложенията, заложени от сдруженията в техните бизнес проекти, както и осъществяването на единните индикатори за успеваемост.

Всеки един бизнес проект е самобитен контракт сред потребителите и ВиК сдруженията. Ролята на регулатора е да управлява прецизно осъществяването на параметрите им, защото в тях е заложен явен ангажимент - клиентите да получават качествена услуга против избрана от комисията цена. Всяко несъблюдение е нарушаване на този ангажимент и обвързване на КЕВР е да отрази това с смяна в цената.

С предлаганите промени на цените за 2023 година комисията дава настояща самостоятелна оценка за резултатите от активността на всеки обособен ВиК оператор с утвърден бизнес проект. Комисията глоби и понижава утвърдените им цени за 2023 година на тези компании, които не са изпълнили заложените в бизнес проектите им цели. За тези, които са ги изпълнили, утвърдените цени се усилват.

На откритото съвещание част от представителите на ВиК сдруженията, за които се планува понижение на цените, обявиха, че регулаторът би трябвало да регистрира в по-голяма степен утежняването на цялостната икономическа среда с нараснали разноски за електрическа енергия и материали, както и насъбраната инфлация. Според други ВиК сдружения промените са оправдани и комисията вярно е отчела осъществяването на индикаторите за активността.

На публичното разискване представителят на Министерство на регионалното развитие посочи, че преди понижението на цените за обособени оператори регулаторът би трябвало да извърши по-пълна инспекция и да им даде съответни инструкции по отношение на неизпълнението на условията.

Според Омбудсмана в изискванията на рецесия цените не би трябвало да бъдат повишавани, а определянето на равнището на обществена търпимост следва да се прави въз основа на надеждни данни.

Браншовият профсъюз към КНСБ е на мнение,че финансовите корекции на бизнес проектите след 3-та и 5-та година водят до дисбаланс в прогнозните доходи на сдруженията, което не подсигурява тяхното стабилно развиване. Според синдиката на КТ „ Подкрепа “ е нужна смяна на формулата за установяване на инфлацията, защото заради забавеното приемане на някои бизнес проекти тя не е регистрирана в цялостна степен. От БАВ се оповестиха за смяна в нормативната уредба, с която да се даде опция за поправяне на цените заради по-късно приемане на проектите. Съюзът на ВиК операторите е на мнение, че понижението на цените слага сдруженията в мъчно състояние, защото се отразява на вложенията. От Гражданска платформа „ Изправи се.бг “ показаха мнение против изменението на цените. Според организацията обществената търпимост не е регистрирана въз основа на действителни данни, индикаторите за успеваемост не се извършват и са нужни нови решения за осъществяване на действителна промяна във водния бранш.

" Наредбата за контролиране на цените на ВИК услугите от 2016 година, призната от Министерския съвет, ясно указва, че след третата и след петата година от осъществяването на бизнес проектите комисията следва да регистрира осъществените от сдруженията действителни вложения и степента на осъществяване на единните индикатори за успеваемост “, съобщи на публичното разискване доктор Ивайло Касчиев, началник на работната група и шеф на дирекция „ Водоснабдителни и канализационни услуги “.

Той разясни, че съгласно настоящия закон регулаторът прецизно извършва пълномощията си и по избрана методика ползва обединен метод към всички оператори при преизчисляването на цените на ВиК услугите. Според него дейностите на Комисията са поредни - при осъществяване или несъблюдение на вложенията и индикаторите, заложени в бизнес проектите на сдруженията, регулаторът отразява това в актуализацията на техните цени. „ Регулаторната рамка у нас е удобна за активността на ВиК операторите. България е единствената страна в Европа, в която в определяните цени авансово се включват както направените вложения, по този начин и тяхната възвращаемост. В другите страни първо би трябвало да се създадат вложенията и след това се получава съответната възвращаемост “, съобщи Ивайло Касчиев.

Той акцентира, че през миналите години комисията непрестанно е уведомила ВиК операторите и всички способени държавни институции за систематичното несъблюдение на капиталовите стратегии, заложени в бизнес проектите на водните сдружения. Според него е редно ВиК операторите да отговорят на въпроса за какво качеството на услугата не се усъвършенства през годините и какви ограничения са нужни в тази тенденция, както и за какво някои сдружения съумяват да изпълнят параметрите на своите бизнес проекти, а други не.

" Мерки в тази тенденция следва да бъдат вземани от принципалите на сдруженията, а не от КЕВР. Те би трябвало да правят настоящи разбори, да дават рекомендации и да вземат участие интензивно в оперативното ръководство на ВиК сдруженията ", съобщи Ивайло Касчиев.

В 14-дневен период участниците в публичното разискване могат да внесат в КЕВР писмени мнения по плана за решение за изменение на утвърдените с бизнес проектите цени на ВиК услуги за 2023 година. Окончателно решение регулаторът ще одобри на закрито съвещание на 30.12.2022 година.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР