Окончателно предложената цена, по която Булгаргаз да продава природен газ

...
Окончателно предложената цена, по която Булгаргаз да продава природен газ
Коментари Харесай

„Булгаргаз увеличи на 60% искането си за поскъпване на газа от август

Окончателно препоръчаната цена, по която " Булгаргаз " да продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за призводство и транспорт на топлинна сила за август 2022 година, е в размер на 297,89 лв. за мегаватчас или 152,31 евро за мегаватчас, изчислена по фиксинга на Българска народна банка (без данък и ДДС).

Това заяви публичният снабдител. Предложената цена е с 60,01 % по-висока от настоящата за юли (186,17 лв. за мегаватчас).

От " Булгаргаз " допълват, че за съпоставяне, цените на европейските газови пазари за доставки през август 2022 година надвишават 171 евро за мегаватчас. 

На 21 юли " Булгаргаз " подаде заявление до Комисията за енергийно и водно контролиране, в което се оферираше синьото гориво да се продава за 286,84 лв. за мегаватчас. Заявлението на " Булгаргаз " е било входирано в КЕВР на 21 юли, само че се появи на уеб страницата на регулатора на 27 юли. Тогава предлаганото повишаване беше с малко над 54 % .

На 21 юли Конституционният съд разгласи за противоконституционно решението на Народното събрание от 9 февруари т.г. за избиране на Станислав Тодоров за ръководител на КЕВР. В последния си работен ден депутатите от 47-ото Народно събрание одобриха някогашният ръководител на регулатора Иван Иванов да заеме още веднъж поста на ръководител на комисията до назначението на нов.

Предстои КЕВР да насрочи дата, на която да се организира публично разискване на заявката на " Булгаргаз " и по-късно да реши на закрито съвещание каква да бъде цената на природния газ за този месец.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР