Окончателно отпада забраната лекарите от трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК) и

...
Окончателно отпада забраната лекарите от трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК) и
Коментари Харесай

Окончателно лекарите от ТЕЛК ще могат да работят и другаде

Окончателно отпада възбраната лекарите от трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК) и Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) да могат да работят и на други места, взеха решение депутатите в сряда като одобриха на второ четене препоръчани от Обединените патриоти промени в Закона за здравето.

За медиците в експертните лекарски комисии досега съществуваше възбрана да упражняват действия, които подлежат на техен надзор и да правят консултативна активност, обвързвана с типа и степента на увреждане.

Освен това с измененията в закона се разрешава при осъществяване на здравната експертиза в съставите на ТЕЛК и НЕЛК да вземат участие и лекари, които правят лечебна и диагностична активност. Ограничения се плануват само за присъединяване в състава на комисиите на медици, които са свързани с съответно освидетелствано лице. В тези случаи те ще са длъжни да си създадат отказ от присъединяване в съответното съвещание на съответната комисия.

С измененията се цели да се основат условия за превъзмогване неналичието на експерти, искащи да работят в системата на здравната експертиза, като ще се даде опция да се притеглят и квалифицирани експерти, които правят лечебна и диагностична активност, написа в претекстовете на вносителя.

Приемането на нормативните промени ще способства също за основаване на опция за попълване съставите на ТЕЛК с задоволително и квалифицирани фрагменти, което от своя страна ще редуцира периодите на тяхната работа и ще усъвършенства доста достъпа на пациентите до органите на здравната експертиза.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР