Окончателно - отиваме на предсрочните парламентарни избори. Дали ще гласуваме

...
Окончателно - отиваме на предсрочните парламентарни избори. Дали ще гласуваме
Коментари Харесай

Край на парламентарната рулетка, отиваме на избори

Окончателно - отиваме на предварителните парламентарни избори. Дали ще гласуваме две в едно на 9 юни или изборите за народен парламент ще са настрана? Този въпрос е на дневен ред и поради късия интервал от време за съблюдаване на процедурата по Конституция. Президентът Румен Радев ще направи всичко допустимо сформирането на длъжностен кабинет да стане бързо - по тази причина още през днешния ден той стартира срещите си с евентуалните служебни министър председатели незабавно след връщането на неизпълнения трети мандат от Има Такъв Народ.

Президентът Румен Радев форсира процедурата с проучвателните мандати. По-малко от денонощие след несполучливия втори мандат, той връчи третия. Конституцията не дефинира коя парламентарна група да направи финален опит за образуване на държавно управление. Оставя на президента преценката. Румен Радев избра най-малката ПГ на Има Такъв Народ, изясни за какво.

" Все повече се твърди, че 49-ото Народно събрание е изчерпано политически и не може да сформира управническо болшинство и аз взех решение да връча третия мандат на вашата парламентарна група, да, най-малобройната, само че демонстрирала нееднократно ясни и поредни позиции ", сподели Румен Радев, президент на Република България.

И връчи третия мандат.

" Г-н Вълчев, на вас ли по реда на изграждане? Връчвам този мандат с две ясни варианти. Тук е записано, че в случай че вие желаете да оползотворите мандата, би трябвало да се върнете до седмица с канидат за министър-председател или имате втората алтернатива да го върнете още в този момент, тъй че моментът е ваш. Заповядайте ", сподели президентът.

" Напълно разбираме сложната обстановка, в която ви сложиха с тези безусловно ненужни промени в Конституцията. Промени, против които Има Такъв Народ гласоподава, за жалост в това Народно събрание нашите гласове бяха прекомерно малко, с цел да можем да спрем това нещо. Мнозинството, което одобри тези промени, по-специално държавното управление, което управляваше последните 9 месеца, ние от дълго време сме определили като нездравословно, по тази причина се радваме, че тази 9-месечна мъка завършва. Благодаря още веднъж за доверието, само че ние през всичките тези 9 месеца декларирахме, че за нас това ръководство е порочно и би трябвало да се отива на избори там да взема решение суверенът. Някои дефинират изборите като безпорядък, като ненужни, през вчерашния ден чухме, че изборите за жалост щял да взема решение народът, ние не мислим по този начин, по тази причина господин президент, г-жо вицепрезидент ще задържим тази директория единствено още няколко секунди, преди да ви я върнем празна с несбъднат мандат, тъй като това е най-правилното за България, пожелваме ви мощ и мъдрост и оттук насетне дано да вземат решение хората ", съобщи Ивайло Вълчев, зам.-председател на ПГ на " ИТН ".

Така пътят към предварителните парламентарни избори към този момент е отворен. А президентът Радев заключи.

" Искрено се надявам, че методът, по който всичко това свършва и с реквиема, който вие поставихте с връщането и на третия мандат, това ще послужи в действителност за урок на всички, че за говоренето на едно по време на избори и правенето навръх противоположното след тях - постоянно се заплаща цена ", разяснява президентът.

Радев разгласи, че още евентуалните служебни министър председатели.

" Веднага след обичайното кафе с партиите, стартирам среща с всички министър-председатели. Днес, на следващия ден, в случай че се наложи и уикенда. Отложил съм наситената си интернационална стратегия, която включваше посещаване на непознат президент и моя публична аудиенция в чужбина. Така че, както и през вчерашния ден заявих, че направя всичко допустимо този развой по съставяне на длъжностен кабинет да бъде интензивен ", изясни Румен Радев.

Според новите промени в Конституцията президентът може да избере длъжностен министър председател сред 10 души - това са ръководителят на Народното събрание, шефът и тримата подуправители на Българска народна банка, ръководителят на Сметната палата и двата му заместници, както и омбудсманът и нейната заместничка. Но през вчерашния ден стана ясно, че зам.-омбудсманът Елена Чернева е подала оставка. Така броя на претендентите понижава на 9.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР