Окончателно Бюрото за защита на свидетели ще бъде върнато към

...
Окончателно Бюрото за защита на свидетели ще бъде върнато към
Коментари Харесай

Окончателно: Бюрото за защита на свидетели се връща към правосъдното министерство

Окончателно Бюрото за отбрана на очевидци ще бъде върнато към Министерството на правораздаването. Това взеха решение депутатите, приемайки на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане. Общият законопроект сплотява признатите на първо четене законопроекти на " ИТН ", " Изправи се БГ!Ние идваме! ", " Демократична България ".

Според признатите текстове Бюрото по отбрана е независима организационна конструкция - " Бюро по отбрана на застрашени лица " към министъра на правораздаването, който назначава ръководителя на Бюрото по отбрана и чиновниците в него по ред и метод, избрани с правилника за използване на закона.

По време на разискванията в пленарната зала Хамид Хамид от Движение за права и свободи съобщи, че измененията целят да осветят някои застрашени очевидци и в действителност са единствено пиар на избрани хора. 

" Каква е същинската цел на този законопроект? Това заглавие мисля, че не е най-подходящо. Може би би трябвало да гласи - Закон за осветление на някои предпазени очевидци. За една дребна част тук това е бизнес. За другата част от присъстващите този законопроект е един пиар. За останалата, които го поддържат, това е една мръсна поръчка против Бюрото за отбрана на очевидците. Защото това Бюро не е на основния прокурор, прокуратура и съда. Това Бюро е на правосъдната система ", сподели Хамид. 

В отбрана на измененията Радостин Василев от " ИТН " съобщи, че Бюрото ще бъде по-ефективно, когато е на послушание на правосъдното министерство.  " Приемете, че прехвърлянето на бюрото не към Министерство на земеделието, а към Министерство на правораздаването, ще възвърне една дребна неправда в правосъдната система. Ние нямаме никакво подозрение, че Движение за права и свободи, вие самият, сте едни от тези, които желаят да запазят статуквото и в частност бюрото да остане там, където е, тъй като евентуално ще имате потребност от отбрана. Не знам ", уточни Василев. 

Николай Хаджигенов от " Изправи се БГ! Ние идваме! "  призова депутатите да не репликират Хамид Хамид и още веднъж разяснява, че Движение за права и свободи пази непознати ползи.  " Хубаво е да видиш какъв брой ниско може да падне някой, даже не на амбразурата, под амбразурата в отбрана на #кой ", сподели той.  

" Надявам се най-малко символно, в случай че не алегорично, да можем да създадем една от измененията, които се свързват със правосъдната промяна - отнемането на Бюрото за отбрана на очевидци от основния прокурор, който го трансформира в своя преторианска армия ", сподели съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов.

Явно Пеевски ще стане предпазен очевидец против Бойко Борисов. Нямам друго пояснение ", сподели Филип Станев от " ИТН ".

От ГЕРБ обаче не се съгласиха с измененията, тъй като съгласно тях това не е правосъдна промяна.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР