Окончателно: 7 партии влизат в новия парламентГЕРБ-СДС спечели изборите с

...
Окончателно: 7 партии влизат в новия парламентГЕРБ-СДС спечели изборите с
Коментари Харесай

Вечерни новини: Седем партии влизат в новото НС; Глобалните газови пазари под напрежение

Окончателно: 7 партии влизат в новия парламент
ГЕРБ-СДС завоюва изборите с малко над 5 процентни пункта разлика по отношение на „ Продължаваме промяната “, демонстрират окончателните данни при 100% обработени протоколи. Според информацията на Центрaлната изборна комисия към 15 часа първата политическа мощ взема 25.37% от вота, а втората – 20.20%.
Глобалните газови пазари остават напрегнат и през 2023 година
Очаква се световните газови пазари да останат напрегнати и през идната година, защото съветските доставки на газ по тръбопроводите прогресивно понижават. В същото време търсенето на синьо гориво в Европа става все по-малко в отговор на ограниченията за икономисване на сила и високите цени, заяви Международната организация по енергетика (МАЕ), представена от Reuters.
„ Предсказуемост в лицето на Борисов “: Световните медии за изборите в България
Най-бедната страна членка на Европейски Съюз, гласоподаване без възторг, предсказуемост в лицето на Бойко Борисов, сложни съдружни договаряния, накълцан политически пейзаж, парализа. Това са основните детайли, които построяват следизборната картина в България съгласно международните медии, които настояват, че страната ни повече няма право на неточности.
За кого гласоподаваха българите на 2 октомври по области (инфографика)
Победителите в парламентарния избор на 2 октомври – обединението ГЕРБ-СДС – се върнаха в своите замъци, като Варна, Бургас, Хасково и най-многолюдният столичен 25 МИР. Те победиха изрично своите съществени съперници от „ Продължаваме промяната “ в съвсем цяла България. Младата групировка на Кирил Петков и Асен Василев, която преди година завоюва 14 многомандатни региона и влезе даже в бастионите на ГЕРБ, в този момент печели единствено в два – столичните 23 и 24 МИР.
„ Продължаваме промяната “ изгуби една четвърт от гласоподавателите си (инфографика)
В рамките на година – от парламентарните избори през ноември 2021 година до момента – гласоподавателите на „ Продължаваме промяната “ са се стопили с към една четвърт. При над 99.9% обработени от Централната изборна комисия протоколи е очевидно, че групировката на Кирил Петков и Асен Василев е получила гласовете на едвам към половин милион души.
Европейска комисия утвърди инфраструктурната европрограма на България
Европейската комисия даде зелена светлина на оперативна стратегия „ Транспортна съгласуваност “ 2021 – 2027 година, чийто бюджет е 1.61 милиарда евро. Така в новия програмен интервал България ще може да финансира и осъществя огромни инфраструктурни планове – жп линии, автомагистрали, мостове, тунели, водни и пътища и така нататък
Българска академия на науките ще може да усъвършенства енергийната успеваемост на постройките си с 36 млн. лева
Българската академия на науките (БАН) ще може да кандидатства за повишение на енергийната успеваемост в обществените си здания. За тази цел Министерство на районното развиване обезпечава 36 млн. лева посредством Плана за възобновяване и резистентност. 
Унгария е подготвена да оказва помощ на Сърбия с газ
Унгария увери Сърбия, че е подготвена да ѝ помогне с доставки на газ, в случай че е належащо. Това съобщи унгарският министър председател Виктор Орбан в понеделник, представен от Reuters. В момента Унгария има едно от най-празните в Европа газови складове, цялостни на едвам 73.83%. Това количество би ѝ стигнало за сред пет до шест месеца.
Продажбите на NFT се сринаха с 60%
Продажбите на незаменими токени (NFT) са се сринали през третото тримесечие, съгласно инструмента за следене на блокчейн DappRadar. Криптоинвеститорите чакат „ криптозима “, а търсенето на мощно спекулативните цифрови активи съвсем не демонстрира признаци на възобновяване, написа Reuters.
Африка желае от Запада $1.3 трилиона за климатично финансиране
На фона на неизпълнените обещания за климатични фондове за африканския континент, който способства минимум за изменението на климата, само че понася най-големите разрушения, климатичните деятели упорстват Западът да отдели повече средства. По време на скорошна медийна конференция преди COP27 в Кигали, Руанда, те заговориха за десетократно нарастване на уговорките на западните народи за финансиране на битката с климатичните промени в Африка – от 100 милиарда $, обещани през 2009 година, до 1.3 трлн. $ в този момент, написа бизнес изданието Quartz.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР