Окончателният доклад на спецпрокурора Робърт Мълър, състоящ се от 448

...
Окончателният доклад на спецпрокурора Робърт Мълър, състоящ се от 448
Коментари Харесай

Какво скри в доклада си Робърт Мълър?

Окончателният отчет на спецпрокурора Робърт Мълър, състоящ се от 448 страници, преглежда голям брой въпроси – от контактите, открити от екипа на Доналд Тръмп с руснаци по време на предизборната акция до напъните на президента на Съединени американски щати да осуети следствието. Според заключенията хората на Тръмп не са заговорничили с съветското държавно управление, само че документът не разплита всички мистерии към схемата за възможната интервенция на Кремъл в изборите в Съединени американски щати през 2016 година

Няколко от сюжетните линии в следствието, с които се твърдеше, че Мълър и ФБР – да не загатваме безбройните публицисти и детективи дилетанти в интернет - се занимават, не получиха отговори в обширния отчет. Сред тях са съмнителните взаимоотношения сред организацията на Тръмп и компютърни сървъри на Алфа банк; вътрешните действия на компанията „ Кеймбридж аналитика ”; има ли компрометиращи записи на президента и какво е направил съветски олигарх с дадени му вътрешни данни от изследвания по време на акцията на Тръмп.

Възможно е по някой или по всички тези въпроси да са правени инспекции от федерални прокурори без значение от активността на екипа на Мълър. В отчета си той разкрива, че информация от задгранични разузнавания и контраразузнавания постоянно е била излъчена в централата на ФБР или в негови офиси по места. Мълър също по този начин 14 пъти е изпращал документи в Министерството на правораздаването и във ФБР. Само за два от тези случая – свързани с някогашния персонален юрист на Тръмп Майкъл Коен и с някогашния консултант в Белия дом на Барак Обама Грег Крейг – са обществено известни. 

Изглежда, че нито една от тези второстепенни сюжетни линии не е предиздвикала екипът на Мълър да предяви престъпни обвинявания. Ето и петте най-големи въпроса, останали без отговор по съветското следствие:

Съществува ли загадка компютърна връзка

сред организацията на Тръмп и московската Алфа банк?
И преди назначението на Мълър ФБР ревизираше за какво компютърен сървър от Алфа банк, която е най-голямата комерсиална банка в Русия – ръководена от олигарси с близки връзки с президента Владимир Путин – е имал хиляди контакти със сървър, употребен от организацията на Тръмп в интервала сред май и септември 2016 година Изданието „ Слейт ” заяви, че съгласно компютърни експерти има сходни връзки и това провокира онлайн сензация единствено няколко дни преди вота, а в. „ Ню Йорк таймс ” написа, че ФБР е стигнало до заключението, че може да има така наречен „ безобидно пояснение ” за сходна интензивност – да вземем за пример онлайн маркетинг или спам.

Много самостоятелни киберексперти, множеството от които работят на висши постове в Пентагона, Белия дом и разузнаването, не престават да упорстват, че времето и честотата на интензивността на сървърите не дава отговор на автоматизиран развой. „ Времето на връзката не е инцидентно и не е редовно-периодично ”, споделя един от специалистите пред „ Ню Йоркър ” предишния октомври. „ Повече наподобява на човешка активност ”.

Безобидна или не, интензивността на сървърите не е включена в отчета на Мълър. Единственото споменаване на Алфа банк е в подтекста на напъните на изпълнителния й шеф Пьотр Авен да се свърже с преходния екип на Тръмп през декември 2016 година Според Мълър тези старания не водят до триумф и евентуално поради това екипът му приема като незначителна интензивността на компютърните сървъри. Все още обаче няма безапелационно пояснение за нея или за какво домейнът на Тръмп, с който си е общувала Алфа банк, ненадейно изчезва два дни откакто в. „ Ню Йорк таймс ” уведомява представители на банката във Вашингтон за интензивността на сървъра.

Има ли връзка „ Кеймбридж аналитика ” с Русия или с „ Уикилийкс ”?

Една от най-големите второстепенни сюжетни линии в следствието за съветска интервенция в изборите е ролята на компанията „ Кеймбридж аналитика ”. Спорната компания не се появява в отчета макар знаците, че Мълър е разпитвал и е призовал някогашни чиновници.

Екипът на Тръмп наема „ Кеймбридж аналитика ” през лятото на 2016 година и тя има съществена роля при опитите да се влияе на гласоподавателите посредством потреблението на откраднати данни от Facebook.

Александър Коган, който е американец от съветски генезис и е работил за Кеймбриджкия университет, оказва помощ на компанията да събере сурова информация за 87 млн. профила във Facebook от 2014 година Тогава компанията употребява микротаргетирани политически реклами. Също по този начин има и връзка с „ Уикилийкс ”. Александър Никс, който е изпълнителен шеф на компанията, признава, че се е свързал с Асандж през лятото на 2016 година, с цел да предложи помощта си при планувано от „ Уикилийкс “ разсекретяване на електронни писма на Хилари Клинтън.

Мълър приканва при започване на годината Британи Кайзер, която е някогашен шеф в компанията, отговарящ за бизнес развиването й. Тя споделя пред в. „ Гардиън ”, че е оказала цялостно подпомагане. Базираният във Вашингтон чиновник Сам Патън стартира да сътрудничи на следствието на Мълър предходната година, откакто се признава за отговорен по несвързано със случая обвиняване. Той е работил в офис в Орегон на компанията SCL Group, която е част от „ Кеймбридж аналитика ”, преди междинните избори през 2014 година Мълър разпитва за компанията и няколко специалисти по цифрови технологии, които работят за акцията на Тръмп, твърди Ей Би Си.

Подобно на американската Национална асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие „ Кеймбридж аналитика ” въобще не се загатва в отчета на Мълър. И към момента не е ясно дали компанията е знаела за проектите на „ Уикилийкс ” или пък дали напъните за микротаргетиране на гласоподаватели са били координирани с провежданата съветска осведомителна война.

Любопитно е, че огромната част от отчета на Мълър, отдадена на съветската Агенция за интернет проучвания – която разпорежда на интернет „ троловете ” да популяризират дезинформация и агитация по време на вота – е редактирана в крайния документ поради евентуални вреди върху продължаващи инспекции.

 

Какви са били взаимоотношенията на Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие с екипа на Тръмп и с Русия?

 

След изборите имаше доста, само че неразбираеми данни, сочещи, че руснаците може да се пробват да се инфилтрират в Национална асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие като метод да се свържат с републиканците и с акцията на Тръмп.

Докладът на Мълър обаче не хвърля светлина върху това макар медийните известия, че спецпрокурорът е ровичкал по тематиката.

Първият знак за интереса на Мълър към евентуалните връзки се появи по-рано тази година, когато някогашният консултант в акцията на Тръмп Сам Нънбърг съобщи пред Си Ен Ен, че екипът на спецпрокурора го е питал за връзките на екипа с Асоциацията и събитията към речта, произнесена от Тръмп там през 2015 година Разследващите разпитват очевидци за връзките на акцията с Асоциацията до декември 2018 година, твърди Си Ен Ен.

Обвиненията, отправени през предишния юли на рускинята Мария Бутина, която се пробва да се внедри както в акцията на Тръмп, по този начин и в Асоциацията по време на изборите, също повдига въпроси за статута на възможни медиатори сред Тръмп и руснаците. Бутина е упрекната, че е работила като сътрудник на задгранично държавно управление, без да уведоми Министерството на правораздаването.  

Бутина беше първият човек, който на публично мероприятие през 2015 година в Лас Вегас обществено изиска мнението на Тръмп за наложените на Русия наказания, а също по този начин се опита да посредничи за среща сред Тръмп и нейния съветски началник Александър Торшин, която да стане по време на колекция на Асоциацията през май 2016 година

Електронното издание „ МакКлъчи “ по-късно заяви, че контраразузнавачи на ФБР са разследвали дали Торшин е прал пари от Русия посредством Асоциацията, с цел да помогне за финансирането на акцията на Тръмп - Национална асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие дава 30 млн. $ в поддръжка на Тръмп през 2016 година, което е три пъти повече от средствата, дарени на Мит Ромни през 2012 година

Въпреки интереса на проверяващите Асоциацията не е упомената нито един път в отчета на Мълър. И с нея се занимават прокурори от Вашингтон, а не екипът на Мълър.

Какво знае „ Уикилийкс “ за източника на откраднатите мейли?

Мълър отговори на един от дълго време заложен въпрос за съветското хакване на изборите – по какъв начин сътрудници на Кремъл са получили откраднатите мейли и по-късно са ги дали до „ Уикилийкс “. Но не се зае с евентуално по-страшния въпрос: Знаели ли са от „ Уикилийкс “, че получават елементи от данните, с които са се сдобили руснаците?

В отчета си Мълър акцентира в детайли по какъв начин съветското военно разузнаване ГРУ е атакувало компютрите на демократите по време на акцията. Между март и април 2016 година „ ГРУ е откраднало стотици хиляди документи от компрометирани електронни пощи и мрежи “, и ги е популяризирало посредством сътрудниците си, представящи се за самостоятелни хакери – измежду които “Guccifer 2.0 ” и DCLeaks.com – и посредством „ Уикилийкс “.

Според отчета на Мълър ГРУ е употребило тези подправени онлайн персони, с цел да трансферира част от откраднатия кеш на „ Уикилийкс “. Чрез DCLeaks ГРУ открива контакт с „ Уикилийкс “ за прекачване на откраднати документи на 16 юни 2016 година Осем дни по-късно „ Уикилийкс “ се свързва с Guccifer 2.0 посредством Туитър и желае „ всички нови материали “.

Мълър отбелязва, че Асандж и „ Уикилийкс “ са се пробвали да скрият източника на хакнатите материали, като твърдели в обществени изказвания, че офанзивата против компютрите на Националния комитет на Демократическата партия е „ вътрешна работа “, осъществена по-скоро от Сет Рич, погубен член на комитета, в сравнение с от Русия.

Екипът на спецпрокурора обаче или не искаше, или не можеше да изясни какво знае „ Уикилийкс “ за същинската идентичност на хакерите. „ ГРУ и „ Уикилийкс “ се стремяха да скрият връзките си, което лимитира опциите на екипа да събере цялата връзка сред тях “, се споделя в отчета, като се акцентира, че те употребяват криптиране.

Тази информация може да бъде от голяма важност при определянето дали „ Уикилийкс “ е работил в качеството си на публицист, както твърди създателят Джулиан Асандж, или като „ недържавна вражеска разследваща работа “, подтиквана от Русия, както твърдеше през април 2017 година тогавашният шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпео.

Асандж беше задържан в Лондон по-рано този месец, откакто Еквадор престана да му дава леговище. Той е изправен пред престъпни обвинявания в Съединени американски щати поради подозренията, че се е опитал да помогне на някогашния анализатор в американското разузнаване Челси Манинг да проникне в компютър, в който са съхранявани „ чувствителни “ държавни файлове през 2010 година

Ами скандалният видеозапис, обвързван с проблема „ Стийл “?

Може би няма различен детайл от абсурда „ Тръмп-Русия “, който да е толкоз ефектен, колкото изказванието, което се съдържа в непроверено досие, събирано по време на акцията от някогашния английски разузнавач Кристофър Стийл. Според него руснаците имали компромат за Тръмп - остарял видеозапис, в който той се забавлява с проститутки в хотелска стая в Москва.

Въпреки че към записа имаше голям публичен интерес в последните две години, Мълър го загатва в резюме. В отчета му се споделя, че съветският предприемач Георги Рцхиладзе е пратил текстово известие на Майкъл Коен на 30 октомври 2016 година, в което написа: „ Стига със записите от Русия, не съм сигурен, че има още. Просто да знаете... “ Рцхиладзе споделя на проверяващите за „ записите “, като има поради унизителните за Тръмп фрагменти, за които се твърди, че са благосъстоятелност на руско-азерската фамилия Агаларови.

Рцхиладзе споделя на Мълър, че има вяра, че записите са подправени. Но по неразбираема причина, не е споделил това на Коен съгласно отчета. Мълър обаче не прави никакво умозаключение. Остава неразбираемо кой може да е направил или популяризирал сходни записи, какъв може да е бил претекстът – и дали някой от екипа на Мълър в миналото е виждал един или повече от тях.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР