Окончателните резултати ще станат ясни в срок от пет дни.

...
Окончателните резултати ще станат ясни в срок от пет дни.
Коментари Харесай

След изборите: Какво следва? frognews.bg

Окончателните резултати ще станат ясни в период от пет дни. Тогава ще стане ясно и какъв брой са мандатите, които всяка партия печели в идващия парламент. Казано другояче - до седмица ще е ясно коя партия какъв брой депутати ще има. 

 

До 2 ноември е срокът, в който президентът Румен Радев може да свика първото съвещание на Народното събрание, което по закон се открива от най-възрастния народен представител.

 

Тогава ще бъдат образувани парламентарните групи. В първите дни от работата ще бъде определен и ръководител на Народното събрание, което е знак за политическите болшинства. 

Следват съвещания при президента за сформиране на кабинет с всички парламентарно показани партии. Когато те приключат, следва “рулетката ” с връчването на мандати. 

 

Проучвателен мандат се връчва на първата политическа мощ, която в тази ситуация е ГЕРБ. От там ще имат 7 дни, с цел да предложат министър председател и състав на Министерски съвет, които да бъдат гласувани в пленарна зала. Ако това не се случи, първата партия връща мандата на президента несбъднат и той се връчва на втората по величина групировка в Народно събрание - Политическа партия. Процедурата се повтаря още един път. При третия опит президента има право да връчи изследователски мандат на която и да е групировка в Народното събрание. 

 

Ако не се реализира единодушие за формиране на държавно управление, президентът назначава служебно държавно управление, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори, които да се проведат в период най-късно до два месеца. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР