Оконачателно бяха приети законодателните промени, които освобождават Булгартрансгаз от задължението

...
Оконачателно бяха приети законодателните промени, които освобождават Булгартрансгаз от задължението
Коментари Харесай

НС освободи “Булгартрансгаз“ от събирането на енергийните вноски за руски газ

Оконачателно бяха признати законодателните промени, които освобождават " Булгартрансгаз " от задължението да събира новата вноска от 20 лв. на мегаватчас за импорт и пренос на съветски природен газ. От влизането в действие на закона тези допълните такси ще се събират от Национална агенция за приходите и Агенция „ Митници ”, с цел да не се заплашват ликвидността и финансовото положение на българския газопреносен оператор.

По време на дебатите в Народното събрание стана ясно, че " Булгартрансгаз " към този момент е натрупал отговорности от 250 милиона лв., които няма по какъв начин да бъдат изчистени, в случай че " Газпром " не стартира да заплаща новата такса. Депутатите обаче показаха подозрения, че енергийните вноски въобще ще бъдат събрани.

От опозицията разясниха, че съществува действителна опция Унгария да осъди България поради въвеждането на тази енергийна вноска.

Според Александър Ненков от ГЕРБ-СДС обаче заложените 2.4 млрд лв. от такси са несъбираеми. На това мнение са и от Движение за права и свободи, а Рамадан Аталай посочи, че енергийната вноска е неразбирателство.

Депутатите разясниха, че би трябвало да се откри метод към този момент насъбраните 250 милиона лв. отговорности на " Булгартрансгаз " поради енергийните вноски, да отпаднат, при положение, че не бъдат платени от " Газпром ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР