Околосветските пътешествия както за богати, така и за не толкова

...
Околосветските пътешествия както за богати, така и за не толкова
Коментари Харесай

Историята на първото околосветско пътешествие, отпреди 500 години

Околосветските пътешествия както за богати, по този начин и за не толкоз богати хора, през днешния ден са симптом най-много на авантюристичен дух, жадност за независимост и добра финансова просвета. години от завършването на първото околосветско странствуване.

Едва ли обаче постоянно се замисляме за първото околосветско странствуване в историята, от което са минали над 5 века.

През 1519 година мореплавателят Фернандо Магелан потегля от Испания с 5 кораба, с цел да потърси през Южна Америка път към Азия. Въпреки че той умира преди завръщането в Европа, Хуан Себастиан де Елкано с остатъка от екипажа на Магелан, дружно с " Виктория ", последният транспортен съд от флотилията, идват в Испания, като за 1081 дни правят първото околосветско странствуване.
 Корабът
Източник: Wikipedia

Корабът " Виктория "

Докато през днешния ден околосветските пътешествия са най-вече за туризъм, преди време те са имали напълно друга цел. В зората на колониалната ера Магелан е притеглен от концепцията за завоюване на нови територии. През 1512 година той плава до Молукските острови в Югоизточна Азия.

Единствено там, на така наречен Острови на подправките порастват индийското орехче и карамфилът. Тези скъпоценни екзотични подправки дават обещание огромно благосъстояние, тъй като на европейските пазари за тях се заплаща в злато. Печалбите от продажбата на подправките първоначално обезпечава съществуването му, само че разсънва и жадност за още повече. Така у мореплавателя се заражда и концепцията за околосветско пътешестване.

На 21 март 1521 година неговият екипаж от 150 моряци дебаркира на Филипините - това са първите европейци, стъпили на тази територия. За Магелан точно това се оказва и крайната спирка. Неговата цел е да завладее за Испания богатите острови и в случай че може, да стане техен губернатор.

Когато прави опит да покори с военна мощ едно от селищата, той е съдбовно покосен от стрела, напоена с отрова. Така намира гибелта си на 21 април. Останалите кораби бързат да отплават в морето, а един от тях е съзнателно потънал, поради липса на задоволително екипаж.

Под командването на Хуан Себастиян Елкано останалите два кораба отплават от Филипните към Островите на подправките. Там най-сетне се снабдяват със скъпоценния товар и се насочат назад към дома. На връщане единият от двата кораба потъва по маршрута през Тихия океан.

Почти три години след отплаването на Армадата Еркано приключва неволната и непланирана обиколка на земята. На 6 септември 1522 година корабът " Виктория " доближава още веднъж испанското пристанище в Санлукар де Барамеда, оживелите моряци са едвам 20 души.

В чест на Магелан от 16 век насам западният проток е наименуван на неговото име, а точно Магеланов пролив.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР