Около Запорожката АЕЦ е необходимо да бъде обособена защитена зона

...
Около Запорожката АЕЦ е необходимо да бъде обособена защитена зона
Коментари Харесай

Шефът на МААЕ настоява за защитена зона около Запорожката АЕЦ - Свят

Около Запорожката АЕЦ е належащо да бъде обособена предпазена зона и Европейският съюз би трябвало да спомага за това, сподели генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси пред евродепутатите от комисиите по външни работи и по защита. Той изрази безпокойство, че обстрелът по украинската централа може да се възобнови с предстоящите последващи бойни дейности към пролетта. 

" Не знам докога ще имаме шанса да се разминаваме с нуклеарен случай. Опасяваме се от директен обстрел по централата, както през август и ноември предходната година. Тогава имаше пожар в реакторите, само че беше избегнат случай ", уточни Гроси и посочи, че даже с обстрел на високоволтовите линии към АЕЦ може да се стигне до повреда.

По думите му централата в Запорожие работи на техническия най-малко, без да създава ток за Украйна. МААЕ е осигурила непрекъснато наличие на свои представители във всички украински нуклеарни централи, в това число в закритата Чернобилска АЕЦ.

Рафаел Гроси заяви още, че в идващите дни следва още веднъж да посети Москва за диалози, свързани с войната в Украйна и нуклеарната сигурност.

" Досега посетих Украйна шест пъти ", означи той.

Директорът на МААЕ разгласи нуклеарното съглашение с Иран за " куха черупка " и посочи, че Техеран към този момент разполага с най-малко 70 кг уран, обогатен до 60%. Това не е задоволително за производството на нуклеарно оръжие и към този момент Иран не разполага с атомна бомба.

" Не споделям, че не е допустимо това оръжие да се създаде от Иран, само че не не разполагам с данни Москва да оказва помощ на Техеран в това отношение ", посочи Гроси.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР