Около три четвърти от неблагоприятните последици за здравето от замърсяването

...
Около три четвърти от неблагоприятните последици за здравето от замърсяването
Коментари Харесай

Мръсният въздух убива хората в Азия и Африка

Около три четвърти от неподходящите последствия за здравето от замърсяването на въздуха са съсредоточени единствено в шест страни - Бангладеш, Индия, Пакистан, Китай, Нигерия и Индонезия. Това показва Институтът за енергийна политика на Чикагския университет в своя годишен показател на качеството на въздуха (AQLI), предава " Ройтерс ".

Въпреки подобренията в Китай, замърсяването на въздуха по целия свят продължава да съставлява най-големият външен риск за човешкото здраве. Страните в Азия и Африка поемат най-голяма част от въздействието.

Ако нездравословните фини прахови частици (PM2.5) във въздуха бъдат понижени до равнищата, предложени от Световната здравна организация (СЗО), средната дълготрайност на живота ще се усили с 2-3 години в международен мащаб. Докладът пресмята, че по този метод биха били " спестени " общо 17,8 милиарда години живот.

Въпреки че междинните международни равнища на замърсяване са спаднали леко през последното десетилетие, почти цялото усъвършенстване се дължи на Китай. В рамките на последните 10 години там е регистриран общ спад на нездравословните фини прахови частици с повече от 40% от 2013 година насам.

" Докато Китай реализира незабравим триумф против замърсяването на въздуха, наклонността в други елементи на света върви в противоположната посока ", сподели Криста Хазенкопф, шеф на AQLI.

По думите ѝ броят на фините прахови частици в Южна Азия се е нараснал с близо 10% от 2013 година, което понижава междинната дълготрайност на живота в района с към пет години. Нарастващото ползване на сила в Централна и Западна Африка също трансформира замърсяването с прахови частици в възходяща опасност за здравето, еквивалентна на заканите от ХИВ/СПИН и маларията.

На процедура се смята, че цяла Югоизточна Азия има " небезопасни равнища на замърсяване ", като междинната дълготрайност на живота е понижена с 2-3 години. Средните концентрации на PM2,5 в Китай са били 29 микрограма на пространствен метър през 2022 година, само че към момента остават доста по-високи от рекомендацията на СЗО от 5 микрограма.

Въпреки че подобренията в Китай помогнаха за увеличение на междинната дълготрайност на живота с 2,2 години от 2013 година насам, тя може да нарасне с още 2,5 години, в случай че страната извърши стандарта на СЗО. " Все още не сме обърнали внимание на замърсяването на въздуха, макар че образецът на Китай ни демонстрира, че казусът е лечим ", сподели Хазенкопф.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР