Около Спецов се намесва и прокуратурата. Шефът на Митниците е

...
Около Спецов се намесва и прокуратурата. Шефът на Митниците е
Коментари Харесай

Служебният кабинет направи ключови рокади в НАП и "Митниците"

Около Спецов се намесва и прокуратурата. Шефът на Митниците е заменен без обосновка. Промените стават единствено три дни след встъпването в служба на новия кабинет.
Три дни след встъпването в служба на новото служебно държавно управление на президента Румен Радев, новата власт към този момент овладя две съществени ресурсни звена в страната. От петък Националната организация за приходите (НАП) и организация " Митници " са с нови шефове.

Правителството е освободило от длъжността изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите Румен Спецов. На негово място е назначен шефът на Държавна фирма " Земеделие " по време на предходното служебно държавно управление Борис Михайлов.

В предишното Михайлов е бил задържан за данъчни измами. Впоследствие обаче е оневинен, а като разследване осъжда и прокуратурата.
Реклама
Около Румен Спецов също има скандал за данъчни измами. Още с назначението му в Национална агенция за приходите от служебното държавно управление предходната година стана известно, че през 2016 година е продал своя компания със отговорности към бюджета на малоимотно лице. Става дума за сдружението " Гранекс Трейдър ", което първончално е било на Спецов, само че откакто Национална агенция за приходите му връчват инспекционен акт на стойност 1 млн. лева за отговорности към бюджета, той продава на малоимотен. За него Спецов твърди, че самичък го е потърсил.

След назначението на Спецов в Национална агенция за приходите и експлоадирането на абсурда подчинената му приходна организация направи нова проверка на компанията му и беше установено, че няма законов проблем.
На ход е прокуратурата
В петък в. " Сега " заяви, че Софийската градска прокуратура е почнала следствие по случая. Преди месеци беше обявено, че в обвиняването е формирана единствено инспекция. Към сегашния миг инспекцията към този момент е дело. " Установени са нови обстоятелства и условия, които подлежат на надлежна инспекция. Разследването продължава ", декларира говорителката на градската прокуратура Десислава Петрова, представена от " Сега ". Делото е за укриване на налози.

Официалният мотив за освобождението на Спецов обаче не е този проблем, а " съображения, свързани с несъблюдение на отговорности по Закона за Националната организация за приходите ". Това излиза наяве от прессъобщение, изпратено от Министерският съвет.
Реклама
По публично предоставяна от ръководителя на Национална агенция за приходите информация от началото на годината са подавани разнопосочни данни по отношение на прогнозните и предстоящи данъчни доходи за 2022 година До края на месец март 2022 година се подава информация от Национална агенция за приходите за предстоящо доста несъблюдение на приходите по отношение на разчетените по закона за бюджета данъчни доходи. След приемането на актуализацията и без значение от измененията, настъпили при гласуването на закона, е подадена информация за предстоящо преизпълнение.

" Отклоненията в прогнозирането на приходите както при планирането, по този начин и при предстоящото осъществяване основава риск за планирането и осъществяването на разходната част на бюджета и финансирането на държавните политики ", показва пресслужбата на държавното управление.

В известието се споделя още, че съществува и спомагателен риск, който не се регистрира в прогнозите на Национална агенция за приходите, обвързван със отговорностите на неназовано държавно сдружение към бюджета. Към 31 юли 2022 година просрочените отговорности на сдружението към Национална агенция за приходите са в изключително огромни размери. Продължаващи проблеми с заплащанията на сдружението на дължимия Данък добавена стойност до края на годината биха представлявали спомагателен риск за осъществяването на приходите, управлявани от Национална агенция за приходите, показват от Министерския съвет.

На мястото на Спецов е Национална агенция за приходите е назначен някогашният началник на фонд " Земеделие ", заемал поста от 10 юни 2021 година до 4 март 2022 година В биографията на Михайлов се показва, че той е бил инспектор в Министерството на финансите, данъчен контрольор и шеф на отдел в данъчната администрация, притежател и шеф на консултантска компания в региона на финансите и правото.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР