Около половината машини за гласуване извън страната вече са готови,

...
Около половината машини за гласуване извън страната вече са готови,
Коментари Харесай

Половината машини за гласуване извън страната вече са готови

Около половината машини за гласоподаване отвън страната към този момент са подготвени, заяви представителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева по време на показване на работата по подготовката на машините за гласоподаване в чужбина в склада, където се съхраняват устройствата. Складът се охранява от жандармерия.

Извършва се подготовка и на останалите устройства, като им се конфигурира нужния програмен продукт. Машините и бюлетините за гласоподаване в Гърция отпътуваха през днешния ден. Тръгват също машините за Канада, Съединени американски щати и Англия, а останалите ще потеглят на следващия ден.

С 525 машини ще се гласоподава отвън страната. В 301 секционни изборни комисии отвън страната ще има машинно гласоподаване, а в 238 или 239 от тях ще има по две машини.
 Около 10 дни ще отнеме инсталирането на софтуера на машините за гласоподаване
Около 10 дни ще отнеме инсталирането на софтуера на машините за гласоподаване

Само устройствата с генериран хеш код ще вземат участие в изборния развой

" За работа с машини имаме обучителни материали, и от Централната изборна комисия, и от " Сиела ". В понеделник ще бъде направено образование на членовете на секционни изборни комисии отвън страната, които ще бъдат командировани, тъй че там ще бъде показан също материал за работа с машините. Едновременно с това п одготвяме да бъдат оповестени на страницата на ЦИК протоколите с резултатите, които да могат да употребяват секционните изборни комисии , и за образование преди изборите, а и в деня след изборите. След като попълнят черновите, могат да попълнят данните в тези обучителни протоколи, с цел да видят, че всички контроли са задоволени и едвам по-късно да попълнят беловата на протокола, с цел да могат по-бързо да изпращат, особено комисиите отвън страната, резултатите от изборите и да бъдат освобождавани по-бързо. Не чакаме да има забавяния ", уточни Росица Матева.

Хартиените бюлетини са отпечатани, част от тези за секциите в чужбина към този момент са изпратени. В страната също бюлетините се получават по график.

От Министерство на външните работи оповестиха, че над 200 машини са предопределени за Турция и се чака те да потеглят на следващия ден.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР