Около обяд в събота ще се развива купесто-дъждовна облачност и

...
Около обяд в събота ще се развива купесто-дъждовна облачност и
Коментари Харесай

През деня - жега, вечерта - гръмотевични бури. На морето - идеално за плаж!

Около обяд в събота ще се развива купесто-дъждовна облачност и на доста места, най-вече в планинските региони от Западна и Северозападна България, a по-късно денем и над Централния Предбалкан и в Дунавската низина ще паднат обилни превалявания, съпроводени от гръмотевична активност. Ще има условия и за междинна по мярка градушка, а бурите ще са с капацитет да провокират и местни наводнения.

Дневните стойности в събота сензитивно ще се покачат и на множеството места ще са над 31°С. Най-високи ще са над Горнотракийската равнина и Дунавската низина – до 32-36°С. Ще духа слаб вятър от изток.

Картата е основана на районния цифров модел SPM и демонстрира регионите, където температурите ще са най-високи. Районите с бял цвят ще са по-безопасни и градусите там ще са към 30 градуса.

Оранжев код - Издаваме код за горещо време. Очакваните температури ще са над 35 °С.
Съвети: Времето ще е горещо. Очакваните температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и заболели хора, възрастни и деца и да провокират топлинен удар! Съветваме да се ограничи престоят на слънце. Топлинните талази са рискови метеорологични феномени, които могат да доведат до проблеми.

Екипът на MeteoBalkans издаде карта с предизвестия за рисково време, които са годни за събота -23 юни. (Забележка: Картата демонстрира регионите, в които вероятността за рискови феномени е най-голяма.)

Жълт код:

Издаваме код за слаби гръмотевични стихии и проливни превалявания, като предстоящото сумарно количество дъжд ще е сред 15-20л/кв. м. Валежите над тези региони ще са най-вече в следобедните часове и ще са на по-малко места.

Оранжев код:

Издаваме този код за проливни превалявания или “обложени ” превалявания. Валежите на изолирани места над посочените региони ще са обилни по количества. Отново ще има условия за наводнения.

Очакваните превалявания могат да доближат до 25-40 л/кв. м.

Над тези региони ще са съпроводени и от засилена гръмотевична активност, мощен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления).

Червен код:

Валежите на доста места в Сърбия и България и Централна Румъния ще са обилни по количества. Ще има условия за неочаквани наводнения, свлачища и мощни пориви напразно. Висок риск и от материални вреди и едра градушка. Валежите ще са приблизително около– 40-80л/кв. м.

Времето по Черноморието – ужасно за плаж!

През целя ден е най-вече слънчево и топло. След обяд облачността ще се усили, само че превалявания не се чакат.

Очаквани оптимални температури - 27°-29°С.

Температура на морската вода - 24°-25°С.

Вълнение на морето – 1-3 бала.

Времето в София

През нощта против събота ще доминира ясно време. До обяд ще е към момента най-вече слънчево. Следобед обаче ще се развива купесто-дъждовна облачност и тук-там ще превали и прегърми. Очакваме обилни превалявания! Ще духа сдържан източен вятър. Очакваните минимални температури ще са към 14°С, а оптималните - до 30°С.

Имайте поради, че в огромните градове през летните дни най-добре се усеща градския топлинен остров и действително температурата, в централната част на града ще е по-висока!

Времето в планините – съветваме да избягвате планината!

До обяд в масивите от Западна и Централна България ще е най-вече слънчево и топло, само че към обяд и след обяд доста бързо ще стартира развиване на мощна купеста облачност и на доста места ще превали и прегърми. Очакват се и обилни превалявания и висок риск от наводнения!

Ще духа сдържан до мощен вятър, като в ниските елементи ще бъде от изток, а по билата от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 15°, на 2000 метра - към 11°.

Времето на Балканите

През идващите 24 часа синоптичната конюнктура на Балканите ще се усложнява. Очакваме по-топло време, само че през полуострова ще минава серия от атмосферни разстройства, познати, като мезо-конвективни системи!
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР