Около две трети от пациентите, които са били в болница

...
Около две трети от пациентите, които са били в болница
Коментари Харесай

За 50% от българите доплащането за здраве е проблем

Около две трети от пациентите, които са били в болница през последните пет години, са "много удовлетворени " или "по-скоро удовлетворени " от грижата, която са получили. Повече от половината считат, че доплащането е проблем и правят оценка разноските от болничния си престой като по-скоро висок и или доста високи. Тези данни разгласи при представянето на "Индекса на лечебните заведения " Първан Симеонов, изпълнителен шеф на "Галъп Интернешенъл ". За съставянето на "Индекса на лечебните заведения " са послужили данните на НЗОК.

Той разяснява социологическите данни от извършената анкета, които демонстрират ясно, че трудът на лекарите в България се цени , само че на системата на опазването на здравето и на ценообразуването в областта на опазването на здравето се гледа с очебийно съмнение . Доплащането остава един от главните проблеми на пациентите.

Чувствителен дял от лежалите в болница в последните години - двама от всеки петима - споделят, че са се наложили заплащания, които считат за изключителни и неоснователни . Все отново, повече от половината не са се сблъскали с такава нужда, само че размерът на казуса явно не е дребен.

Първан Симеонов разяснява пред публицисти, че анкетата ни демонстрира единствено генерална конструкция и съобщи, че тя ще бъде задълбочена. "Очертава се проблем с заплащанията. Имаме отзиви, които сочат към удовлетворение от лекарската работа. В същото време имаме и ясна конструкция на мненията, която демонстрира, че п роблемите на системата са тези, които тревожат българите ", установи той.

По думите му персоналната болнична грижа на лекарите се прави оценка високо , само че положението на опазването на здравето се прави оценка като тежко.

"Като че ли проблемите на опазването на здравето се възприемат с най-голяма социална сензитивност, тъй като корупция и проблеми може да има на всички места. Но когато става дума за опазване на здравето, хората ясно схващат, че става дума за живота и здравето им ", сподели още той

"Индекс на лечебните заведения " дава справедливи данни за активността на лечебните заведения по НЗОК в някои обществено значими специалности - онкология, инвазивна кардиология и неврология, както и за субективните чувства на пациентите от до момента им с лекуването в болница.

Целта на плана е да даде повече бистрота, увеличавайки опциите за по-информиран избор и заостряйки вниманието на институциите върху някои трендове в системата.

Основни заключения, които очерта "Индекс на лечебните заведения ", са свързани с нарастване на броя на лечебните заведения, които дават лекуване в тези посоки, липса на комплексност на предоставяните медицински услуги , неравномерно покритие на 28-те области с даване на медицински услуги; невисок % на даване на новаторско лекуване в региона на исхемичните инсулти, проблем с достъпността на медицинските услуги поради съществуването на доплащане , доверие в лекарите и в труда им, само че съмнение в здравната система и ценообразуването в нея.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР