Около месец юни се очаква близо 2,5 милиона души да

...
Около месец юни се очаква близо 2,5 милиона души да
Коментари Харесай

Очаква се до юни 2,5 милиона българи да бъдат ваксинирани

" Около месец юни се чака близо 2,5 милиона души да могат да бъдат имунизирани ". Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия изпълнителният шеф по Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов.

Той уточни, че декларираните количества от имунизацията на " Пфайзер " - " Байонтек " са 3,9 млн. дози, от " Модерна " са 500 хиляди, от " Астра Зенека " са 4,5 милиона, добави той.

" Миналата седмица Европейска комисия оповести разгласи, че е подписано в допълнение съглашение, при което ще бъдат обезпечени до 300 милиона спомагателни дози ваксини и с цел да се случи от производителя е належащо да се направи модифициране на индустриалния развой ", обясни Кирилов.

Вчера са получили информация какви дози от имунизациите следва да бъдат получени в понеделник. Първоначално са имали информация за 35 000 дози, а в този момент за 18 700.

" Като от идната доставка, която е в края на февруари, ще се възвърне в началото плануваното количество, а по-малкото количество ще бъде обезщетено в средата на февруари. След средата на февруари ще има нарастване и на спомагателното плануваните ", съобщи изпълнителният шеф по Агенцията по медикаментите.

По думите му, полученият по-малък брой ваксини ще сътвори усложнение, тъй като организацията постанова авансово установяване на хората, които ще бъдат имунизирани.

" Това се случва от РЗИ, от лечебните заведения, само че значимото е, че за хората, които са получили първа доза, ние резервираме останалото количество, тъй че за тях ще има опция да бъде сложена втората доза ", подсигурява Кирилов.

" Ние взехме решение да се резервират половината от количествата, които получаваме точно поради такива обстановки ", посочи той. " На база количествата, които получаваме, е основана организация, тъй че да може да бъде обезпечено, както първото слагане на дозата, по този начин и второто, и това да се случи при оптимално добра организация ", безапелационен бе Кирилов.

Кирилов сподели, че към този момент няма още публични данни от Европейска комисия, които да обобщават всички резултати от имунизирането в обособените страни, в доста ранен стадий от процеса на имунизация е целият Европейски Съюз.

" В идващите седмици и месеци, когато следва страните да получат съществени количества от и идващите позволени за приложимост ваксини, тогава ще можем по-конкретно и съответно да създадем съпоставяне ", сподели Кирилов.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР