Около хиляда души от три русенски села в община Две

...
Около хиляда души от три русенски села в община Две
Коментари Харесай

Откъснати от света: Три русенски села са без междуселищни автобуси

Около хиляда души от три русенски села в община Две могили към този момент трети месец са откъснати от света, тъй като нямат междуселищен превоз. Причината е, че компанията, която е правила транспортите до момента, е банкрутирала и никой транспортьор няма предпочитание да поеме курсовете.

В село Острица допреди няколко месеца автобусната спирка е била цялостна с хора. Оттук са тръгвали три линии на ден - отиване и връщане. Сега тя е пуста.

Керанка Цакова е онкоболна и би трябвало да върви на прегледи. Миналия месец се наложило да отиде до Русе, платила 50 лева на човек да я закара.

" От шест месеца разбрах, че не пътуват рейсовете. Аз би трябвало да отивам на прегледи. Ние не можем даже до Две могили да отидем. Ние сме пандизчии по селата. Това са 4-5 села, може ли да ни оставят по този начин, без да можем да пътуваме някъде? Трябва да молим други хора да ни закарат, даже да ни закарат, аз не ги упреквам хората, тъй като би трябвало да ме чакат, да ме върнат. Може ли да се живее по този метод? ", попита Керанка.

Според нея, ще бъде добре най-малко два пъти в седмицата до Две могили да им се обезпечи превоз, тъй като оттова към този момент могат да си заловен трен до Русе.

По думите на кмета на община Две могили Божидар Борисов този проблем е почнал към 2018 година.

" Обслужването и публичният транспорт на популацията се прави по транспортни схеми, които се одобряват от общинския съвет на община Две могили. Въпросната линия е от транспортната скица на община Русе. там се организират търговете и оттова се подписва контракт с компанията, която прави тоя публичен транспорт. Оказва се, че Две могили и други по-малки общини са останали главно с възрастно население и всичко това оказва въздействие върху потока от пътуващи по линията ", изясни Борисов.

На последното съвещание на общинския съвет се е разглеждала докладна-записката за транспортната скица, във вторник е проведена среща сред общинския съвет, управлението на общината и транспортни компании, които ще се явяват на търг за обслужване на популацията, добави кметът. От на следващия ден индивидът, който е правил транспортите по тази линия допреди шест месеца, още веднъж ще стартира да работи.

Молбата на кмета е хората да не търсят частни превозвачи, а да употребяват публичния превоз, защото това е бизнес и когато бизнесът е губещ, е обикновено той да завърши.

Репортер: Теодор Стамболиев

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР