Около Хасково и около Самоков е най-висок дeлът на децата

...
Около Хасково и около Самоков е най-висок дeлът на децата
Коментари Харесай

С увреждания са 3 % от децата в Хасковско

Около Хасково и към Самоков е най-голям дeлът на децата с увреждания. Те съставляват над 3 % от популацията в съответната възраст. Това демонстрират данните от извършеното м.г. броене.  Най- доста са децата с увреждания в община Хасково- 3.4 на 100, следват Харманли и Димитровград надлежно с  2.7 и 2.5 на 100. 

При разпределението на децата с увреждания по общини  се вижда и относително близкото съвпадане с картата на децата в приемни фамилии. Това значи, че приемната грижа като форма на претовареност за популацията и професионално даване на услуги за деца в фамилна среда в действителност работи, проучват от Института за пазарна икономика(ИПИ) данните на Национален статистически институт. Факт е,че в Хасково приемната грижа е доста добре развита към този момент години наред, защото е различна претовареност. Приемните фамилии в региона са към 120 по данни на обществената работа. 

Около 9 на 100 от популацията в региона е с над 50 на 100 увреждания. Най- висок е делът на тези хора в Харманли -9.9 на 100, следва Хасково с 9.5 на 100.

Според данните за здравния статус на популацията от преброяването хората с увреждания в България са близо 10%. Това е може би категорията от лица, най-силно застрашена от беднотия и обществена изолираност, както и под риск от обществено изключване. 

Близо 40% от лицата с увреждания работят - това значи, че евентуално употребяват данъчни облекчения и получават инвалидни пенсии, само че като цяло заетостта на хората с увреждания е доста ниска. Данните също демонстрират, че няма съществени разлики в равнището на увреждания сред другите етноси в България – обратно на постоянно споделяните хипотези за противоположното, показват от ИПИ.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР