Около Gemcorp има много неща, които целенасочено се пропускат, за

...
Около Gemcorp има много неща, които целенасочено се пропускат, за
Коментари Харесай

Николов: Газпром официално поиска да плащаме газа в рубли

" Около Gemcorp има доста неща, които целеустремено се пропущат, с цел да има подобен скандал. Първо, има подписан капиталов меморандум, което значи планове, а не договорка. Второ - няма подписан документ категорично и единствено с Gemcorp, има и втора компания, която с споделя " Ай Пи 3 ". Това съобщи енергийният министър Александър Николов пред Българска национална телевизия.

Няма предложение на Gemcorp за присъединяване в цех за акумулатори, безапелационен е той. Те ще оказват помощ за основаването на енергиен профил на България. " Ай Пи 3 " е компания, която се занимава с няколко вида новаторски технологии, сериозни за енергийната самостоятелност.

" Няма нищо обвързвано нито с акумулатори, нито се желаят средства от Европейски Съюз, нито се желаят каквито и да е държавни активи. Единственото декларирано са желанията, че на фона на това къде се намира България, по какъв начин наподобява политическата ѝ карта, по какъв начин наподобяват човешкият капитал и активите, те са изразили желание да вземат участие в този преход ".

Заявеното желание от двете компании е осъществяване на разбор, изработен за " Топлофикация София " - с цел да спре да натрупа големи отговорности.

Нито името на съветски олигарх участва в Gemcorp, нито пък американският дипломат Херо Мустафа е посредничила в договарянията, съобщи министърът.

" Не мисля, че американското посолство се е разграничило остро. Те споделиха, че на подписването на меморандума не е участвал техен представител. Факт - той беше подписан обществено пред публицисти. Естествено, че на първичните диалози, в които обсъждахме профила на България, имаше техен представител ", акцентира той.

Александър Николов поддържа насърчената от премиера Петков инспекция на ДАНС по случая.

От петък вечерта има публично искане от " Газпром " страната ни да заплаща съветския газ в рубли, въпреки че в контракта това не е посочено, сподели още Николов.

" Дали ще има механизъм, по който да се заплаща в евро и по-късно да се превалутира като изкуствено се подвига цената - следва да забележим. Това е едно от нещата, които са в степен на съмнение към този момент, т.е. изкуствено да се вдигне в допълнение цената за по този начин наречените вражески страни ".

Министърът напомни, че договорът с " Газпром " е до края на декември и доставките на съветски газ до тогава не би трябвало да стопират. Уточни, че в случай че спре подаването от Русия, ще се водят диалози със прилежащите страни за доставки и на полутечен природен газ. Допълни, че построяването на интерконектора с Гърция се движи в период.

" Физическото довеждане докрай би трябвало да е на 1 юли. А по-нататък са всички равнища, които са местен регулатор, гръцки, европейски регулатор се движим доста бързо, с цел да може фактическата комерсиална употреба да стане доста бързо ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР