Около една трета от всички разходи за блокчейн през 2021

...
Около една трета от всички разходи за блокчейн през 2021
Коментари Харесай

Банките харчат най-много за блокчейн, за да… пестят


Около една трета от всички разноски за блокчейн през 2021 година ще дойдат от банковия бранш
(снимка: CC0 Public Domain)

Използването на блокчейн за трансгранични сетълменти ще разреши на банките доста да понижат разноските: през 2021 година спестяванията ще възлизат на 301 милиона $, а през 2030 година – към този момент на 10 милиарда $. Тази прогноза направи изследователската компания Juniper Research.

Според анализаторите, въвеждането на блокчейн технологии за сетълменти по заплащания на интернационалните парични отговорности ще обезпечи на участниците в тези транзакции освен спестявания, само че и бистрота и проследимост на транзакциите – тези параметри са доста значими критерии на пазара за омниканални заплащания.
още по тематиката
„ Настоящите процеси на интернационалните парични преводи са мощно лимитирани от наследените системи. Доказателството за спестявания от блокчейн ще бъде от решаващо значение за разпространяването на технологиите, както и за създаване на просвета на разбиране на технологиите, като се стартира от огромните компании ”, се споделя в изследването.

Блокчейн е технология за разпределена база данни, основана на верига от записи. Тя е устойчива на подправяне, проверка, хакване и кражба на информация.

Според специалисти на IDC, в ​​момента има „ действителен интерес ” към блокчейна, в това число капиталов, от корпорации, финансови институции и даже държавни организации. Това се отнася за планове като криптовалути, цифрови активи, цифрови валути на централната банка, децентрализирано финансиране и стейбълкойни. Инвестирането в сходни разработки за доста малко време ще има съществени последствия за всички пазари, в това число за търговията на дребно, финансовите услуги и финансовите пазари.

IDC чака, че към една трета от всички разноски за блокчейн в света през 2021 година ще дойдат от банковия бранш. Най-често срещаните случаи на потребление на технологии тук са трансграничните заплащания и сетълменти, документалните транзакции, сетълментите след търговия/транзакция и споразуменията за покупко-продажби.

Второто и третото място по вложения в блокчейн са заети от обработващата индустрия и дискретното произвеждане. Заедно те ще генерират повече от 20% от общите разноски в света тази година. Най-често такива предприятия употребяват блокчейн в планове за следене на произхода. А също в планове за ръководство на активи/стоки (в индустриалната индустрия). IDC има вяра, че и двете промишлености ще продължат да усилват вложенията в блокчейн с по-бързи темпове от междинните за пазара.

IDC прави оценка световните разноски за блокчейн през 2021 година на 6,6 милиарда $, което, в случай че бъде реализирано, ще надмине размера от миналата година с повече от 50%. През идващите години размерът на този пазар ще нараства приблизително с 48% годишно.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР