Около две трети от търговците на дребно в Германия предвиждат

...
Около две трети от търговците на дребно в Германия предвиждат
Коментари Харесай

С колко ще поскъпнат стоките и услугите през новата година?

Около две трети от търговците на дребно в Германия плануват нарастване на цените. " Такова нарастване не е имало от десетилетия ", споделят специалистите.

Става дума просто за един култивиран фенер, създаден от хамбургска компания. Но той илюстрира задоволително ясно за какво цените в магазините ще продължат да порастват и в бъдеще. Производствените разноски в Китай са се нараснали с 16 %, транспортните разноски до Германия са нарастнали четири пъти. Към базовата цена има се прибавя облагата на компанията, комерсиалните разноски и налозите.

Резултатът: от януари фенерът към този момент не коства 99 евро, а 189 евро. " Подобен скок в цената е без аналог в историята на компанията ", споделя притежателят Ян Филипи. Той въобще не е уверен, че ще може да продава фенера с новата му цена, само че изяснява, че са били принудени да предпиемат тази стъпка заради повишените разноски.

" Страничните резултати на пандемията "

Случаят с хамбургската компания е характерен за немските предприятия. Към две трети от компаниите в търговията на дребно плануват да усилят цените си в бъдеще - индикатор, какъвто немският институт Ifo не е установил в допитванията в Германия от 30 години насам. Икономистът от Дойче Банк Ерик Хайман не е сюрпризиран - в случай, че има дефицит на суровините и транспортните потенциали в международен мащаб. " Оттам нататък порастват и цените за компаниите по цялата верига. Такова нарастване не е имало от десетилетия ", изяснява той.

Исторически върхове доближава и инфлацията - през ноември стоките и услугите в Германия са поскъпнали с 5,2 % спрямо преди година. Това е най-големият растеж от съвсем три десетилетия.

Европейската централна банка (ЕЦБ) изяснява инфлацията със " страничните резултати на пандемията " - връщането към старите ставки, налозите върху CO2 и внезапното повишаване на цените на силата. Тобиас Линцерт от ЕЦБ признава, че инфлацията даже е надминала предстоящите равнища. Но във времената на пандемия е несравнимо по-трудно да се създадат точни прогнози. Същевременно голям брой представители на ЕЦБ споделят, че и през новата година цените могат да се усилят повече, в сравнение с се чака.

Фирмите би трябвало да покачат цените на стоките

Реномираното берлинско издателство за настолни игри " Шмид " също се бори с повишените индустриални и транспортни разноски, признава неговият шеф Аксел Калденхофен. " През новата година ще би трябвало да увеличим цените с 4-5 %. " Но в кратковременен проект различен излаз няма. За в бъдеще не е изключено по-голяма част от производството да се върне в Европа, с цел да се избегнат високите транспортни разноски.

Производителят на дизайнерски култивиран фенери Ян Филипи е изправен пред тежко решение - би трябвало да усили със приблизително 25 % цената на своите артикули. " Не можем да си позволим дълго време да продаваме на загуба ", признава той.

Трудно е да се реши какъв брой време ще продължи ценовият напън, само че нужда от същностни промени в паричната политика на ЕЦБ към този момент няма. Експертът Тобиас Линцерт показва: " Едва в случай че инфлацията се задържи трайно на два %, ще има потребност от съответни дейности в областта на паричната политика. Едва тогава бихме могли още веднъж да увеличим лихвите ". Засега очевидно лихвите ще си останат нулеви. Но пък цените ще продължат да порастват и през идващите месеци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР