Около две трети от пациентите, които са били в болница

...
Около две трети от пациентите, които са били в болница
Коментари Харесай

За 50% от българите доплащането за здраве е проблем

Около две трети от пациентите, които са били в болница през последните пет години, са " доста удовлетворени " или " по-скоро удовлетворени " от грижата, която са получили. Повече от половината считат, че доплащането е проблем и правят оценка разноските от болничния си престой като по-скоро високи или доста високи. Тези данни разгласи при представянето на " Индекса на лечебните заведения " Първан Симеонов, изпълнителен шеф на " Галъп Интернешенъл ". За съставянето на " Индекса на лечебните заведения " са послужили данните на НЗОК.

Той разяснява социологическите данни от извършената анкета, които демонстрират ясно, че трудът на лекарите в България се цени, само че на системата на опазването на здравето и на ценообразуването в областта на опазването на здравето се гледа с очебийно съмнение. Доплащането остава един от главните проблеми на пациентите.

Чувствителен дял от лежалите в болница в последните години - двама от всеки петима - споделят, че са се наложили заплащания, които считат за изключителни и неоснователни. Все отново, повече от половината не са се сблъскали с такава нужда, само че размерът на казуса явно не е дребен.

Първан Симеонов разяснява пред публицисти, че анкетата ни демонстрира единствено генерална конструкция и съобщи, че тя ще бъде задълбочена. " Очертава се проблем с заплащанията. Имаме отзиви, които сочат към удовлетворение от лекарската работа. В същото време имаме и ясна конструкция на мненията, която демонстрира, че проблемите на системата са тези, които тревожат българите ", установи той.

По думите му персоналната болнична грижа на лекарите се прави оценка високо, само че положението на опазването на здравето се прави оценка като тежко.

" Като че ли проблемите на опазването на здравето се възприемат с най-голяма социална сензитивност, тъй като корупция и проблеми може да има на всички места. Но когато става дума за опазване на здравето, хората ясно схващат, че става дума за живота и здравето им ", сподели още той

" Индекс на лечебните заведения " дава справедливи данни за активността на лечебните заведения по НЗОК в някои обществено значими специалности - онкология, инвазивна кардиология и неврология, както и за субективните чувства на пациентите от до момента им с лекуването в болница.

Целта на плана е да даде повече бистрота, увеличавайки опциите за по-информиран избор и заостряйки вниманието на институциите върху някои трендове в системата.

Основни заключения, които очерта " Индекс на лечебните заведения ", са свързани с нарастване на броя на лечебните заведения, които дават лекуване в тези посоки, липса на комплексност на предоставяните медицински услуги, неравномерно покритие на 28-те области с даване на медицински услуги; невисок % на даване на новаторско лекуване в региона на исхемичните инсулти, проблем с достъпността на медицинските услуги поради съществуването на доплащане, доверие в лекарите и в труда им, само че съмнение в здравната система и ценообразуването в нея. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР