Около две трети от момичетата в Афганистан не ходят на

...
Около две трети от момичетата в Афганистан не ходят на
Коментари Харесай

Над 60 процента от момичетата в Афганистан не ходят на училище

Около две трети от девойките в Афганистан не вървят на учебно заведение, гласи отчет на правозащитната организация "Хюман райтс уоч " и представен от ДПА.

След свалянето от власт на талибаните през 2001 година и началото на интернационалните старания за възобновяване на Афганистан, образованието на девойките е един от целите на афганистанското държавно управление и на неговите донори. Напоследък обаче достъпът на дамите до обучение става все по-труден, показва ДПА.

При режима на талибаните прекомерно малко девойки можеха да учат. Много от тях се образоваха скрито в незаконни учебни заведения.

Според отчета на "Хюман райтс уоч " афганистанското държавно управление и неговите донори са постигнали впечатляващ прогрес в напъните за образоване на девойките, само че задачата не е изпълнена до дъно.

"Несигурността, бедността и преселването са причина доста девойки да не вървят на учебно заведение ", показва Лизл Гернхолц, шеф по въпросите на правата на дамите в правозащитната организация.

Според данни на военни източници талибаните в този момент управляват или имат въздействие в към 11 на 100 от територията на Афганистан и водят боеве в още към 30 на 100 от нея.

"Заради продължаващия спор родителите не са склонни да пускат децата си да излизат от къщи. Семействата нормално нямат изключително предпочитание да пращат девойките на учебно заведение в несигурна среда ", се споделя в отчета.

Браковете на детска възраст, детският труд и неналичието на учебни заведения и преподаватели в доста региони са друга спънка пред образованието на девойките в Афганистан, отбелязва ДПА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР