Около две трети от болните от Алцхаймер в САЩ са

...
Около две трети от болните от Алцхаймер в САЩ са
Коментари Харесай

Има ли връзка между Алцхаймер и женските хормони

Около две трети от болните от Алцхаймер в Съединени американски щати са дами. Според отчет, изнесен в Чикаго на Международната конференция на Асоциацията по Алцхаймер, дамите, които са родили три или повече деца, са с 12% по-нисък риск от развиване на деменция, спрямо дамите, които имат единствено едно дете.

Също по този начин, тези, при които менопаузата е настъпила по-рано - преди 45-тата им година, са с нараснал риск от болестта - той е с 28% по-висок , в сравнение с при дамите, при които събитието се е случило по-късно в живота.

Отчетен е още един фактор - по-ранното започване на менструацията е знак за намален риск от деменция.

Половите хормони естроген и прогестерон при дамите покачват равнищата си по време на пубертета и при бременност, а спадат с настъпването на менопаузата.

 Снимка 370668

Учените от дълго време допускаха, че тези хормони имат роля в развиването на Алцхаймер. Но те не са сигурни дали съществуването им оказва въздействие върху риска от деменция при дамите или резултатът се дължи на внезапните промени в техните равнища, които се случват при настъпване на менопаузата.

Един от методите за намаляване на тези промени е хормонзаместителната терапия . Но приемът на естроген и прогестин крие опасности, изключително в случай че бъде стартират по-късно, години след менопаузата. Преди 10 години беше оповестено огромно изследване, съгласно което лечението покачва точно риска от развиване на деменция, рак на гърдата и сърдечни болести.

Според някои учени, лечението може да има потребен резултат, в случай че се приема единствено естроген и то сега на започване на менопаузата, само че тематиката остава спорна .
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР