Около два месеца преди изборите - отново същите 6 партии

...
Около два месеца преди изборите - отново същите 6 партии
Коментари Харесай

Политическият пъзел: Кои партии влизат в парламента според социолозите

Около два месеца преди изборите - още веднъж същите 6 партии биха влезнали в идващия парламент, само че с ангажимента, че към момента не е ясна платформата, с която ще се явят Кирил Петков и Асен Василев на вота. Едва когато новата партия излезе на ярко, със своите поръчки и лица, ще могат да се правят оценка действителните параметри на нейния капацитет, споделят социолозите.

По-малко от месец преди да стартира двойната предизборна акция, социолозите питат хората за настройки. Ако изборите бяха при започване на септември поръчките демонстрират:

Първан Симеонов - " Галъп Интернешънъл ": " ИТН " търпи изветни загуби от това, което се случи, а в това време не престават процесите на известно подсилване на обществения облик на Българска социалистическа партия и " Демократична България ", които нормално се движат в пакет в последно време и по този начин се получава пакет от три обединения със сходна поддръжка - това са Българска социалистическа партия, " Демократична България " и " ИТН " - на практика невероятно е в този миг - те да бъдат подредени по някакъв метод. Разликите са доста дребни, което пък дава опция на ГЕРБ да остане сякаш с едни гърди напред. Политическия развой е плевел и разлика от няколко дни, може да значи и разлика в данните.



Направено няколко дни по-късно, проучването на " Алфа Рисърч " демонстрира динамичност и разбъркване на позиции.

Геновева Петрова - " Алфа Рисърч ": Най-големи вреди претърпяват тези партии от 46-ия парламент, по отношение на които имаше най-високи неосъществени упования. На първо място е Има Такъв Народ, поддръжката, за които ерозира с към 7 пункта. Няколко фактора въздействат върху поддръжката за ГЕРБ - първият е, че те въпреки всичко останаха настрана, не бяха във фокуса на парламентарните кавги на 46 Народно събрание. Мнозинството от парламентарно-представените партии губят като се изключи Българска социалистическа партия и до някъде на " Демократична България ".



Социолозите следят и плана Петков-Василев. За в този момент мерят утвърждението пробно.

Това са едни от хората с най-бързо растящо персонално доверие. Например Кирил Петков има доверието на 34 % от българите, което е доста. Много е и това е в границите на първите неколцина в класацията, която обичайно е ръководена от Румен Радев, който има 66% доверие. За съпоставяне можем да кажем доверието на Борисов, което е на историческо дъно сега - то е към 15 на 100, споделя Първан Симеонов - " Галъп Интернешънъл ".

Заявената за тях поддръжка по този начин и податливост да бъдат подкрепени е в границите на 8-9 на 100 от твърдо решилите да гласоподават. От метода, по който и двамата господа - Петков и Василев, и всички хора към тях съумеят да показват тези свои планове пред гласоподавателите - зависи дали тази първична евентуална поддръжка ще нарасне съществено в акцията или ще спадне, споделя Геновева Петрова - " Алфа Рисърч ".

Очакваната интензивност е динамична - към и над 3 милиона, само че това е извънредно условно съгласно социолозите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР