Около десетина общински съветници от Хасково са в конфликт на

...
Около десетина общински съветници от Хасково са в конфликт на
Коментари Харесай

Десетина съветници са в конфликт на интереси

Около десетина общински съветници от Хасково са в спор на ползи по отношение на новия Закон за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество. Това оповестиха на конференция общинските съветници от „ Коалиция за Хасково ” Георги Пеев и Светослава Стоянова. Пеев съобщи, че по новия закон, влезнал в действие от 19 януари т.г. не може да има общински съветници с компании, които са в договорни връзки с общината. Тъй като в закона няма посочени периоди, тези общински съветници следва или да излязат от компаниите си, да прекратят договорите си с общината или да изоставен Общинския съвет, акцентира той. 

По тази причина Пеев прикани сътрудниците си в Общинския съвет да подхващат съответните дейности, тъй като на процедура към този момент са в спор на ползи. В тази връзка съветникът съобщи, че на 20 февруари, вторник ще подадат сигнал до новия Антикорупционен орган, с цел да се подхващат съответните инспекции. Имаме имената на компаниите и съветниците, и в случай че до вторник те не излязат от компаниите си или от общинския съвет, или не прекратят договорите си с общинските предприятия, ние ще огласим кои са те, сподели Георги Пеев. Съветникът от „ Коалиция за Хасково ” добави, че към член 15 от  Закона за локалното самоуправление и администрация има нова алинея 3. Според нея би трябвало да има образуван инспекторат към кмета, който да следи за такива нередности. Но и тук не бил посочен период, а подобен инспекторат не е образуван. 

Според адвокати, обаче срокът, до който съветниците би трябвало да подадат декларация за несъответственост е до 23 февруари. 

Вторият сигнал, който ще подадат съветниците от „ Коалиция за Хасково ” до антикорупционния орган е за сътрудника им в локалния парламент Димитър Шалапатов от ГЕРБ за попълване на декларация с погрешно наличие. В нея Шалапатов е показал, че няма компания, само че той е Едноличен търговец, съобщи Георги Пеев. Попълнил съм правилно декларацията си, според закона, разяснява за  „ Хасковска Марица ” Димитър Шалапатов. 

Освен това Пеев и Стоянова оповестиха, че ще сезират и адвокатската гилдия в Хасково. Този път за ръководителя на Общинския съвет Таня Захариева, която стана  краткотраен шеф на „ Булгартрансгаз ” и по Закона за адвокатурата не може да упражнява адвокатските си права, разяснява Пеев. Таня Захариева пое сдружението след гибелта на досегашния шеф Георги Гегов. Г-жа Захариева не бе открита за коментар.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР