Около 98% от смартфоните на Appple в момента се произвеждат

...
Коментари Харесай

На Apple ще са нужни години и милиарди долари, за да скъса с Китай


Около 98% от смарт телефоните на Appple сега се създават в китайски предприятия
(снимка: CC0 Public Domain)

Редица американски компании се пробват да понижат зависимостта си от Китай, само че на процедура цялостното разкъсване с азиатската страна е извънредно мъчно, в случай че не и невероятно, съгласно експертен разбор на Bloomberg. Apple не е изключение от това предписание.

Някои от новите iPhone 14s към този момент се създават в Индия, а Foxconn, най-големият индустриален сътрудник на Apple, e подготвен да влага 300 милиона $ за разширение на потенциала си във Виетнам. Изтеглянето на единствено 10% от индустриалния потенциал на Apple от Китай обаче ще отнеме към 8 години.

В момента 98% от айфоните се създават в страната, настояват анализаторите от Bloomberg Intelligence. Китай е подсилен освен от десетки снабдители на съставни елементи, само че и от съвременна инфраструктура: ефикасен превоз, връзки и електроснабдяване.

Само производителите на играчки и тениски могат бързо да се отърват от зависимостта си от Китай, до момента в който софтуерните компании по света са вложили десетки милиарди долари в локалната промишленост през последните 20 години, изграждайки постоянни индустриални вериги. Прекъсването на тези връзки може да отнеме също толкоз време, причинявайки непоправими вреди на към този момент отслабената международна стопанска система.

През последните години политическият фактор от ден на ден попречва интеграцията на Съединени американски щати и Китай. Разногласията, зародили при Доналд Тръмп, се ускориха с идването на власт на Джо Байдън. Вашингтон наложи наказания на най-големите китайски компании, водени от Huawei.
още по темата
Ситуацията стана още по-сложна след въвеждането на строги ограничения от страна на Пекин за ограничение на пандемията. И най-после, връзките се утежниха внезапно от несъгласията сред двете страни по въпроса за Тайван.

До края на 2020 година американски компании са вложили 90 милиарда $ в китайски сътрудници, а последвалите събития не попречиха тази сума да нарасне с 2,5 милиарда $ през 2021 година В реалност тези суми може да са повече, тъй като средствата се изпращат и през Хонконг и типичен офшорни зони като Каймановите и Вирджинските острови.

Въпреки основателните опасения на американците от вероятните последствия от комерсиалната война за цялата международна стопанска система, Съединени американски щати постепенно, само че несъмнено прекъсват връзките си с Китай. На 23 септември анализаторите на Goldman Sachs разгласиха отчет, който твърди, че делът на Китай в американския импорт на технологии е намалял с 10% от 2017 година насам, основно заради мобилния сегмент.

Apple разчита най-вече на Китай, спрямо останалите американски софтуерни компании, включително Amazon, HP, Microsoft, Cisco и Dell. До 2030 година общата взаимозависимост на софтуерната промишленост на Съединени американски щати от Китай може да намалее с 20-40%, а през идващото десетилетие производителите на електроника да сведат зависимостта си до 20-30%, пресмята Bloomberg Intelligence.

Белият дом употребява двустранен метод за реализиране на тази цел: от една страна, предлага дотации на американски компании за пренасяне на производството в Съединени американски щати, а от друга, възпира по-нататъшните вложения в Китай посредством повишение на митата и въвеждане на експортен надзор.

Законът за чиповете планува дотации за компании, които създават 28-нм и по- “тънки ” чипове в Съединени американски щати, а разпоредбите за надзор на износа към Китай са разширени към оборудването за произвеждане на чипове по 14-нм и по-напреднали технологии.

Американско-китайският бизнес съвет (USCBC) споделя, че оптимизмът на американските компании във връзка с Китай е паднал до най-ниското си равнище: това е улеснено от твърдата политика на Пекин за попречване на разпространяването на пандемията, спиранията на електрозахранването в страната и геополитически фактори – заради това повече от половината от интервюираните са отсрочили или отменили капиталовите си проекти.

Все още обаче е рано да се приказва за изселване на американския бизнес от Китай. Формулата “Китай плюс едно ” остава общоприета, като се приема, че главната индустриална база е Китай, а нови мощности се построяват в Южна и Югоизточна Азия: Индия, Виетнам, Малайзия, Тайланд и Индонезия. Миналата година американски компании оповестиха желанието си да влагат към 740 милиона $ във виетнамско произвеждане, което е най-високото равнище от 2017 година насам и двойно повече от 2020 година

Критичен, само че уязвим съставен елемент на веригите за доставки за Съединени американски щати е Тайван, където TSMC създава повече от 90% от модерните цивилен и военни чипове. Apple, MediaTek и Qualcomm, които управляват 85% от пазара на мобилни процесори, създават своите чипове в TSMC.

През идващите пет години Тайван ще остане основен производител на съвременни чипове, уверени са анализатори от Bloomberg Intelligence. Но континентален Китай е по петите на някогашната си територия: 19 от 20-те най-бързо разрастващи се производители на чипове в света през последните четири тримесечия са основани в Китай.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР