Около 95% от турските медии са под контрола на управляващата

...
Около 95% от турските медии са под контрола на управляващата
Коментари Харесай

Турският съвет по печата: 95% от медиите са под контрола на правителството

Около 95% от турските медии са под контрола на ръководещата партия, съгласно годишния отчет на Съвета по печата на Турция, с който „ Екзит Нюз “ се срещна.

В отчета се отбелязва, че в изискванията на политическа и икономическа капитулация 2021 година е била мрачна година за самостоятелните медии в страната. Освен това се споделя, че проектите за основаване на медии с " един глас " също са набрали скорост.

" Около 95% от националните медии, както печатни, по този начин и електронни, сега са под цялостния надзор на ръководещата власт. За да подтиснат " опозиционните медии ", държавните органи като Висшия съвет за радио и телевизия и Агенцията за медийна реклама, са наложили сложни условия за оцеляване на самостоятелните вестници и телевизионни компании ", означават те.
Край на финансирането за Би Би Си, популистите ликуват
Британското държавно управление разгласи двугодишно заледяване на телевизионните лицензионни такси като по този метод сложи под въпрос самото...
Прочети повече
Проправителствените медии не престават да получават средства от страната и не са подлагани на административни санкции. През последните години съветът оповестява, че броят на медийните компании е намалял на половина, което е оставило 12 000 медийни служащи без работа.

Икономическите репресии също са се засилили, като санкции в преобладаващата си част са били налагани на опозиционни или антиправителствени медии, а рекламата за тях е била възпрепятствана.

Съветът оповестява, че обстановката в допълнение се утежнява от всеобщото отнемане от независимост на публицисти, нападенията над медийни служащи, известията за набези на полицията над публицисти, блокирането на достъпа до вести и възходящите ограничавания на правото на информация.

Що се отнася до физическите набези над публицисти, Съветът отбелязва, че те са се нараснали и са станали по-брутални. Те включват набези над публицисти в директен ефир, набези пред домовете им, побой с палки и принуждение с огнестрелно оръжие.
Изборите за 47 парламент и президент – кой какъв брой събра и похарчи
Кой какъв брой похарчи на парламентарните избори от 14 ноември и на президентския избор? Отчетите от Сметната палата дават забавен взор....
Прочети повече
По тематиката за правосъдните каузи в отчета се показва, че " Свободите на словото и на изложение на мнение се смятат за несъществуващи във връзка с някои от присъдите през 2021 година ".

Редица публицисти са наказани на затвор или са им наложени огромни административни санкции.

Съветът по печата декларира, че ще продължи " да се бори и да се изправя пред всички провокации, с цел да реализира правото на независимост на словото и изразяването ".

" Съветът по печата на Турция, запазвайки мястото си постоянно на предна линия, насочва апел към цялата общественост и най-много към медийните организации, да разкриват пред обществеността действителностите и обстоятелствата с всичките им аспекти, да отразяват обстановката на протичащото се в триъгълника " Политика-Мафия-Медии " и приканва да се инициира началото на Операция " Чисти ръце " от самите медии ", се отбелязва в отчета.

Още от АЗИЯ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР