Около 90% от жилищата в ромските квартали в Пловдив са

...
Около 90% от жилищата в ромските квартали в Пловдив са
Коментари Харесай

90% от къщите в ромските квартали на Пловдив са незаконни, районните кметове предприемат стъпки за събарянето им

Около 90% от жилищата в ромските квартали в Пловдив са противозаконни. Това оповестиха пред Българска национална телевизия кметовете на регионите „ Източен " и „ Северен " Николай Чунчуков и Ральо Ралев.

Не е ясно обаче какъв брой тъкмо са постройките, по тази причина в квартал „ Столипиново " стартира тяхното разказване. Заради пренаселената територия на ромските махали противозаконното строителство към този момент завзема тротоарите, а електрическите стълбове се вграждат в къщите, случай, който доби известност преди седмица.

Около 40 000 са жителите на най-големия ромски квартал „ Столипиново " в регион „ Източен ". Още 10 000 са хората, които обитават „ Шекер махала " и „ Арман махала " в пловдивския регион „ Северен ". Голяма част от живеещите там нямат регистрация. През последните две години от кметството в „ Северен " са премахнали 51 противозаконни търговски и жилищни постройки.

В „ Източен " през 2017 година са съборени 4 жилищни здания, а от началото на тази година още две къщи и 30 търговски обекта. Жителите на противозаконните къщи обаче всеобщо апелират заповедите за унищожаване и стартират каузи, които се точат с години и това стопира активността на двете кметства. Последната наклонност в строителството в двата региона е вграждането на електрически стълбове и улични лампи в противозаконните парцели, които завземат тротоарите и улиците.

За архитектурната мисъл в „ Столипиново " и „ Арман махала " неналичието на място за застрояване не е спънка. Незаконните парцели порастват на височина, а уличното осветяване и електрическите стълбове по тротоарите се приютяват в разширените домове. След случая, в който Марин от „ Арман махала ", с цел да не бъде санкциониран, самичък реши да освободи завзетата улична лампа, се оказа, че новаторството да си осиновиш дирек, се популяризира и в „ Столипиново ".

„ Имахме случаи на един махленски дирек, който беше ограден напълно от къща на улица „ Възход ", след подхванатите от нас дейности и издаването на констативен протокол тази част от къщата беше отстранена, която ограждаше стълба ", разгласи Николай Чунчуков, кмет на регион „ Източен.

Още три сходни случая са установени, измежду тях вградена в жилище лампа на улица „ Ландос ". Придобилият осветителното тяло притежател на къщата се скри от камерите на Българска национална телевизия, а част от съседите, които заявиха, че домовете им са законни, също недоволстваха.

Заради нарушаванията стартират инспекции на територията на „ Столипиново ", като ще бъдат подхванати законовите ограничения, с цел да бъдат освободени стълбовете. В „ Арман махала ", пък локален гражданин и роднините му към този момент са почнал и освобождението на завзетия от тях дирек.

„ Започнал е премахването, само че в случай че той спре, а и освен той, който и да е, ние ще продължим. Заповедта е против цялата къща ", разгласи кметът на регион „ Северен " Ральо Ралев.

На прилежащата улица се разкрива и различен електрически дирек, вграден в различен противозаконен парцел. Според съседите, притежателят на къщата самичък щял да я събори.

90% от жителите апелират заповедите на районните администрации за срутване на къщите и комерсиалните обекти. Затова в този момент от кметствата чакат решенията на съда, с цел да продължат премахването на постройките.

„ Предстоят всички останали 9, по мемоари, къщи, които са отново в " Арман махала ", изясни Ралев.

„ През март месец ще стартираме отново с една такава огромна акция по унищожаване на обекти от цяла улица, които са заети ", добавя Чунчуков.

Голяма част от хората, които апелират заповедите, имат и други жилища, споделят от двете кметства. На тези, които няма къде да отидат, би трябвало да се обезпечат краткотрайни домове. Според представителите на общинските администрации обаче съвсем всички отхвърлят краткотрайни обществени жилища.

Преброяването на къщите, което ще се извърши в квартал „ Столипиново ", ще отнеме най-малко година, оповестиха от кметството в „ Източен ". Ще бъдат разказани и терените, върху които са строени жилищата. От кметството в „ Северен " пък обявиха, че акциите против противозаконното строителство дават резултат, защото жителите към този момент сами отстраняват постройките си.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР